Fotografii de război semnate de Vadim Ghirda și Larisa Kalik, expuse la Timișoara

expozitie foto cu razboiul din ucraina, deschisa la timisoara
Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

Timișorenii sunt așteptați joi, în 8 august, de la 19, la vernisajul expoziției de fotografie de război FRONT, la HEI – House of European Institutes. 

Expoziția cuprinde fotografii semnate de Larisa Kalik (Ucraina) și Vadim Ghirda (România) din inima unor războaie izbucnite în ultimele trei decenii. Produsă de Rezidența9 și curatoriată de Ioana Cîrlig, fotografă și editoare foto a publicației Scena9, expoziția propune publicului o serie de evenimente care vor explora etica fotografiei de război, povești și reprezentări ale violenței în imagini, cu scopul de a conecta publicul local cu ucrainenii care s-au stabilit în Timișoara.

Expoziția va fi deschisă între 8 august și 15 septembrie și va putea fi vizitată gratuit la HEI – House of European Institutes (Timișoara, str. Hector 4) de miercuri până vineri între orele 16-20, iar sâmbăta și duminica între 14-20.  Nu este recomandată minorilor. Organizatorii avertizează că imaginile din expoziție înfățișează explicit brutalitatea războiului și pot avea un impact emoțional puternic asupra privitorilor.

Vadim Ghirda a fost angajat ca fotojurnalist pentru Associated Press în 1990, după ce a fotografiat mineriadele din București. Tot atunci a mers în războiul din Transnistria, apoi în mijlocul conflictelor din Iugoslavia, Israel și Palestina, Irak sau Ucraina. Printre premiile câștigate pentru munca lui se numără World Press Photo în 2017, Prix Bayeux-Calvados pentru corespondenți de război în 2022, iar în 2023 – Pictures of the Year International și Pulitzer pentru fotografie de știri, cu echipa de la AP.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
stiri Timisoara si Resita banner energie geotermală cu buclă închisă energia de la picioarele noastre fppg 2048x539

Născută în Transnistria în 1998, Larisa Kalik a scris, la 21 de ani, o carte despre viața tinerilor în armata transnistreană și problemele sociale din regiunea separatistă, pentru care a fost acuzată de extremism de autoritățile de la Tiraspol. Nu se mai poate întoarce acasă să își vadă familia. S-a mutat la Kyiv în 2020, iar de peste doi ani și jumătate documentează viața de zi cu zi în război. În 2023 a câștigat Premiul I la categoria Reportaj la Premiile Superscrieri pentru relatarea ei sensibilă și curajoasă de pe frontul din Donbas.

Munca celor doi fotojurnaliști poate fi explorată pe  scena9.ro/front.

Evenimente conexe expoziției

  • 8 august, ora 19.30 – Tur ghidat cu Ioana Cîrlig și Ioana Pelehatăi
  • 7 septembrie – Atelier de fanzine „Care-i faza cu arta contemporană”, susținut de Mimi Ciora și dedicat tinerilor localnici și ucraineni (vârstă recomandată: 16+)
  • 14 septembrie, ora 16 – Tur ghidat cu Larisa Kalik
  • 15 septembrie, ora 16 – Discuție despre etica fotografiei de război și costurile personale ale acestei munci, cu Larisa Kalik și Ioana Pelehatăi
  • 15 septembrie, ora 18 – Cină comunitară cu borș ucrainean, în parteneriat cu FAINA UA.

 

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px
muzeu tm oct 2024
Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/