FOTO/ANALIZĂ. Sărăcită, industria salvează în continuare economia județului Caraș-Severin!

În ciuda faptului că industria este la pământ în județ după ce UCMR a fost devalizat de tandemul Chebuțiu-Preda, iar combinatul de la Oțelu Roșu închis de ruși, acest sector de activitate ocupă în continuare un loc important în ceea ce privește producția.

Potrivit graficului întocmit de Institutul de Statistică al județului Caraș-Severin, Valoarea Adăugată Brută, care permite măsurarea puterii economice a întreprinderilor, are o pondere de 9 la sută în sectorul primar (agricultură, silvicultură şi pescuit), 35 la sută în sectorul secundar (industrie şi construcţii) şi 56 la sută în sectorul terţiar (comerţ şi servicii). Deși cei mai mulți bani s-au făcut din comerț și servicii, industria este în continuare pe podium, în special datorită producției record de care se bucură anual singurul combinat care merge fără hopuri în județ, TMK Reșița.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650727952662″]

La UCMR, veștile însă nu sunt la fel de bune. ,,UCMR este în continuare principalul furnizor de echipamente hidro din România și în continuare asigură reparații și modernizări pe turbinele și generatoarele aflate în exploatarea Hidroelectrica. Astăzi, societatea are 1.300 de angajați, dintre care 60 la sută sunt la serviciu, iar restul în șomaj tehnic, din cauza lipsei de încărcare și neacoperirea portofoliului de comenzi”, a explicat Cosmin Ursoniu, directorul general al Uzinei Constructoare de Mașini Reșița, pentru www.expressdebanat.ro.

Atunci când vine vorba despre cifra de afaceri, în anul 2013 cele 4.731 de unităţi locale de pe raza judeţului Caraş-Severin au realizat 6,276 milioane lei. Datele sunt obţinute din cercetarea statistică ,,Ancheta structurală în întreprinderi 2013” şi au fost extinse pe baza surselor administrative, potrivit raportului întocmit de Gheorghe Petre, directorul Institutului de Statistică din Caraș-Severin.

Din această sumă, ponderea cea mai mare o deține industria prelucrătoare, urmată de comerțul cu ridicata și tranzacțiile imobiliare sau închirieri.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650733115161″]

,,Volumul producţiei industriale din județul Caraş-Severin realizat în anul 2014 a înregistrat o creştere cu 12,3 la sută, faţă de cel din anul 2013, potrivit analizei prezentate astăzi în cadrul Colegiului Prefectural Caraș-Severin, moderat de noul prefect al județului, Nicolae Ciobanu.

La capitolul exporturi, în primele 11 luni ale anului 2014 exporturile realizate de firmele cu sediul în judeţul Caraş-Severin s-au cifrat la 227,6 milioane euro (0,5% din nivelul naţional), iar importurile au înregistrat valoarea de 181,3 milioane euro (0,3% din totalul pe ţară). Balanţa comercialǎ exprimatǎ prezintă un excedent de 66,3 milioane euro.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/