FOTO. Zonă turistică din Caraș-Severin, împânzită de deșeuri!

gunoaie sasca 5

Pe mai bine de 3 hectare de teren aflat în proprietatea uneia dintre cele mai frumoase comune din Caraș-Severin zac tot soiul de gunoaie. Ce spune primarul despre ele?

Imaginile au fost transmise de Andrei Plujar, liderul USR Caraș-Severin. Potrivit informațiilor, în total 3,65 de hectare din pășunea comunei Sasca Montană este acoperită de gunoaie: plasticuri, moloz, mobilă veche, haine, toate fac parte acum din decorul natural.

gunoaie sasca 3

Ar fi vorba despre trei zone transformate în depozite de deșeuri: cea mai mare suprafață, de circa 3 hectare, se regăsește în arealul cunoscut sub numele „După flotație”. Celelalte două sunt „la balta lui Glăman” și „Drumul romanilor”.

„Începând cu anul 2021 în permanență sunt aruncate deșeuri menajere în pajiștea din comună cu acordul primarului localității Sasca Montană. Deșeurile sunt răspândite pe cca. 3,65 ha, fiind de mai multe categorii: deșeuri inerte (materiale de construcții, materiale plastice, țesături, fier, sticlă), menajere. Există potențialul de atragere a animalelor sălbatice și modificarea comportamentului în raport cu așezările umane din Sasca Montană și Sasca Română. Habitatul afectat prin depozitarea ilegală de deșeuri este situat în următoarele zone și arii naturale protejate: Sit de Importanță Comunitară (OM1964/2007).”, spune Andrei Plujar.

gunoaie sasca 2

Pe imaginile transmise se poate vedea cum o camionetă răstoarnă moloz, iar șoferul spune că primarul este cel care i-a dat voie.

deseuri sasca 4

Ce spune primarul despre existența deșeurilor pe terenurile comunei?

„Eu nu vă contrazic, dar Primăria nu stă de pază. Oamenii sunt oameni peste tot. Cu siguranță dacă merg prin zona Reșiței sau în orice localitate o să pot să vă trimit și eu imagini. (…) Cu siguranță o fi așa, nu știu, dar nu vă contrazic.”, a declarat primarul Ion Poplicean pentru Express de Banat.

gunoaie sasca 4

Cât despre molozul descărcat… Se pregătește terenul pentru un loc în care cei din comună să poată preda aparatura electrică și electronică pe care nu o mai folosesc. „Știu de niște moloz la Glăman, bolovani și piatră și pământ, acolo o să ridicăm nivelul mai sus, vine o platformă, avem un proiect de finanțare. Acolo avem o finanțare să facem un deponeu cu materiale, o platformă betonată, împrejmuită, ca în Austria, și trebuie să ridicăm nivelul. Acolo umplem cu moloz să ridicăm nivelul. Nu e nimic rău în asta.”, a mai spus edilul-șef al comunei.

gunoaie sasca 6

Cei din USR nu vor să lase lucrurile așa. „Am sesizat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Național, cu privire la depozitarea ilegală a deșeurilor pe raza UAT Sasca Montană.”, atrage atenția liderul USR Caraș-Severin, care spune că prin ceea ce se întâmplă în comună se încalcă Ordonanța de Urgență nr. 92 din 19 august 2021. Printre modificările aduse de Legea 17/2023 privind regimul deșeurilor se numără și adăugarea de noi interdicții. Mai exact, de-acum este interzisă, pe lângă abandonarea deșeurilor, și aruncarea sau ascunderea lor.

„Abandonarea deșeurilor reprezintă, potrivit noii legi, părăsirea sau debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a acestora și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile unde au fost generate, în timp ce aruncarea reprezintă debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora. Apoi ascunderea e definită ca fiind așezarea deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor într-un loc în care să nu poată fi văzute și/sau găsite, alta decât îngroparea, care este ascunderea sau încercarea de ascundere în sol a deșeurilor.”, explică Andrei Plujar.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/