Sute de copii au venit, luni, în Piața Libertății ca să participe la manifestările organizate cu prilejul Zilei Europei. Micuții au fost fascinați de demonstrațiile cu câini, au pus mâna pe armamentul din dotarea polițiștilor și au vizitat interiorul autospecialelor din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Manifestările au debutat în Piața Libertății cu un ceremonial militar și religios dedicat Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și Zilei Europei. Publicul, format în mare parte din copii, a urmărit live demonstrațiile de dresaj canin și exercițiile de intervenție canină organizate.
Micuții au vizitat apoi pavilioanele consulatelor și au fost atrași de tehnica din dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Războiul din Ucraina, invocat de autorități în discursurile susținute de Ziua Europei
„Acum, când spectrul războiului amenință din nou pacea globală, după perioada dificilă a pandemiei, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate și solidaritate și face toate eforturile pentru apărarea păcii. Unitatea și coeziunea statelor membre, coerența reprezentării intereselor noastre prin instituțiile UE sunt susținute prin umanitatea arătată de cetățenii noștri. Iar românii, azi, au demonstrat, prin generozitatea cu care și-au deschis ușile caselor pentru refugiații ucraineni, că valorile pe care le împărtășim la nivel european sunt reale, că solidaritatea este calea dezvoltării noastre împreună.”, a spus, în discursul susținut, prefectul Mihai Ritivoiu.
„Europa nu începe și nu se termină la Bruxelles sau Strasbourg. Noi toți suntem Europa.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș. „Acum, la 77 de ani de la sfârșitul războiului, nu putem accepta ca Europa să devină din nou un teatru de luptă, ca ambițiile personale să se hrănească din dramele individuale. Nu putem privi în altă parte în timp ce semenii noștri sunt nevoiți să fugă din calea unui război nedrept. Uniunea Europeană a dovedit, din nou, că motto-ul sub care evoluează – unitate în diversitate – nu reprezintă doar un concept abstract. Acționăm împreună pentru a ajuta când și unde e nevoie, prețuim diferențele ca aport de plusvaloare în plan cultural și social, ne susținem cu fermitate încrederea în sistemul democratic.”, a mai declarat liberalul.
Primarul Timișoarei a transmis un mesaj de solidaritate cu refugiații ucraineni.
„Această realitate ne și amintește că valorile pentru care Uniunea Europeană stă, valorile pe care le reprezintă și Timișoara sunt valori care trebuie apărate de fiecare dintre noi. Mă bucur că Timișoara s-a mobilizat într-un mod extraordinar în această criză. Au trecut aproape 2.000 de refugiați din Ucraina pragul centrului de nostru de primire unde s-au raliat toate instituțiile publice din Timișoara, ONG-urile, societatea civilă, firmele ca să ajute și mulți dintre ei s-au decis să rămână în Timișoara tocmai pentru că aici simt că sunt primiți, aici sunt respectați.”, a spus Dominic Fritz.
Evenimentele organizate cu prilejul zilei de 9 mai continuă, la Timișoara, și zilele următoare când în mai multe școli din oraș vor fi organizate sesiuni de întrebări și răspunsuri cu copiii pe tema „Cum trăim în Europa unită astăzi?”. Micuții vor mai putea urmări și demonstrații ale pompierilor și ale jandarmilor.