Peste 1.000 de metri pătrați de teren au fost transformați în groapă de gunoi pe unul dintre dealurile Reșiței, la câteva sute de metri de Calea Timișoarei.
Munți de peturi, sticle și cauciucuri și-au găsit locul pe un deal al Reșiței, acolo unde, în mod normal, ar trebui să domnească liniștea și aerul curat. Din păcate însă normalitatea este definită diferit de oameni.
S-a întâmplat pe un teren de peste 1.000 de metri pătrați situat în zona Arsenal, cu acces de pe strada Bîrzăviței. O plimbare plăcută prin pădure, pe o cărare bine definită, se transformă brusc într-un coșmar. Dar nu la prima vedere. Asta pentru că, de câteva zile, grămezile de gunoaie au fost îngropate.
Proprietarul terenului spune că s-a trezit pur și simplu cu acea suprafață atunci când Primăria Reșița l-a somat să adune deșeurile.
„N-aveam ce să fac, n-am acces acolo. Eu nu știam de acel teren. Primăria a luat pe timpul lui Ceaușescu acel teren de la bunicii soției, a dat în chirie oamenilor din Govândari care au făcut grădini. Socrul meu a moștenit terenul, nici el nu știa unde e. A murit socrul meu și a rămas soția mea moștenitor. De mulți ani plăteam chirie pe ceva ce nu știam nici unde e. De curând Primăria a depistat niște gunoaie imense pe teren, peturi și ne-a făcut o somație. Așa am descoperit și noi terenul. Am vorbit cu un topometrist, a măsurat și a identificat într-un final terenul și a trebuit să luăm mizeria de acolo, mizerie pe care nu am făcut-o noi. Tot vecinii de acolo au aruncat peturile. Am vrut să mutăm peturile de acolo și nu am reușit. Deci nu este cale de acces sub nicio formă acolo. După trei încercări am reușit să urcăm cu un excavator prin pădure și singura variantă să scăpăm de ele a fost să le îngropăm. Nu am vrut să le dăm foc, pentru că e poluare.”, spune proprietarul.
Omul recunoaște că nu a apelat la nimeni pentru a primi ajutor în strângerea gunoaielor. Nici la operatorul de salubritate Brantner Servicii Ecologice, motivând că locul e izolat și nu ar fi urcat nimeni până acolo, dar nici la poliție nu a făcut sesizare pentru găsirea vinovaților. Și-a explicat gestul spunând că cei de la Primăria Reșița l-au îndemnat să scape de ele cum poate, doar să nu le dea foc. „Cei de la Primărie mi-au zis să fac ce fac cu el, numai să nu îi dau foc. De ani de zile, de zeci de ani sunt bidoanele acolo, toți cărau apă din oraș și aruncau pe acel teren. Puneți-vă în locul meu. E frustrant și pentru noi! Am cheltuit aproape 2.000 de euro pentru ceva ce n-am făcut noi. Am făcut omenește tot ce e posibil. (…) Dacă rămâneau dezgropate, era mai bine?”
Proprietarul are convingerea că vecinul său a sesizat Garda de Mediu nemulțumit de faptul că nu vrea să îi vândă terenul. Însă acum, după ce omul a apelat la presă și la autorități, este și mai îndârjit să nu cedeze.
Cert este că, potrivit legii, proprietarul este cel care trebuie să curețe zona, fiind somat acum și de Garda de Mediu, după ce comisarii au fost la fața locului și a constatat că a fost afectată o suprafață de aproape 1.500 de metri pătrați.
„În urma unei sesizări înregistrate la Garda de Mediu cu privire la depozitarea, abandonarea și îngroparea unor deșeuri instituția noastră a făcut un control și s-a constatat că cele sesizate se confirmă. A fost contactat proprietarul terenului care a declarat că nu este cel care a abandonat deșeurile respective pe teren. Având în vedere prevederile legale, în speță Ordonanța 92/2001 privind regimul deșeurilor în România, am stabilit, prin actul de control, măsuri privind salubrizarea terenului și evacuarea acelor terenuri către o firmă autorizată. În ceea ce privește abandonarea și îngroparea deșeurilor, Garda de Mediu, având în vedere că fapta este o infracțiune, va face, în perioada imediat următoare, o plângere penală către autoritățile de cercetare penală.”, ne-a declarat Remus Blujdea, comisar-șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin.
Omul are la dispoziție 30 de zile să adune gunoaiele, după care se poate adresa instanței pentru a găsi vinovații și a-și recupera paguba.
Imagini video – https://fb.watch/ltq8r29OqV/