FOTO: Autorităţile se gândesc „să demoleze” sărăcia de pe Oituzului!

Condiţii de trai mizerabile. De asta au parte zeci sau poate sute de persoane din oraşul de pe Bârzava, care riscă zilnic să se îmbolnăvească sau chiar să moară. Un exemplu uluitor sunt oamenii cu probleme sociale de pe strada Oituzului.

Cum autorităţile nu le pot da ,,undiţa” să se descurce şi să ţină pasul în viaţa de zi cu zi, sărmanii nimănui de pe Oituzului se luptă să supravieţuiască aşa cum pot, unde pot şi din ce pot. Partea proastă este că la capitolul ,,unde pot” aceştia şi-au cam luat inima în dinţi pentru că riscă să rămână şi fără acoperişul de care au avut parte timp de 14 ani de zile. Asta, din cauza administraţiei locale care şi-a propus să dărâme, în cel mai rău caz, locuinţele sociale de pe strada reşiţeană pentru care plăteşte o chirie consistentă.

Locuim într-o clădire plină de gunoaie, fără pompă, fără apă, fără geamuri, şi vor să ne lase şi fără ea. Suntem în jur de 30 de persoane aici. Familia e formată din 6 persoane şi toţi stăm într-o singură cameră. Cei de la primărie şi-au luat mâinile de pe noi. Am auzit că se judecă pe aceste clădiri şi s-ar putea să ne dea afară de aici. Noi avem contracte aici şi o dată la trei ani cei de la Partida Romilor ni le reînnoiesc, pentru că ei figurează  ca proprietari ai clădirii. Suntem vai şi amar, lucrăm unde apucăm, la particular, pentru că nu vor să ne ţină mai mult de o săptămână”, a declarat supărat Dumitru Constantin, unul dintre localnici.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157640651408644″]

Un alt sărman de pe Oituzului spune că ajutorul primăriei nu se vede, ci doar se aude, iar soarta lor se află în mâinile lui Dumnezeu. „În urmă cu un an au fost cei de la primărie aici şi ne-au pus să scoatem afară toate gunoaiele ca să vină ei să le ridice. Au venit cu remorca plină şi au luat două, trei obiecte, restul nu, apoi nu i-am mai văzut nici în ziua de astăzi. Stăm tot aşa, în mizerie. Noi, până la urmă, nu ştim ai cui suntem, ori ai celor de la Partida Romilor, ori ai primăriei. Avem copii şi nici măcar apă nu putem să le dăm, ne dau vecinii de milă. Ne mânâncă păduchii aici, iar dacă o să ne scoată afară, Dumnezeu ştie ce vom face”, explică un alt sărac de pe Oituzului.

Potrivit celor doi, soarta familiilor din clădirea aproape dărâmată de pe Oituzului ar fi putut să se schimbe cu ajutorul reprezentanţilor Asociaţiei Romilor, însă promisiunile acestora au fost în van. „Cei de la Asociaţia Romilor au primit ceva fonduri europene, au venit şi ne-au taxat câte 30 de lei pentru chirie şi au promis că ne bagă uşi, că ne renovează puţin locuinţele ca să avem condiţii cât de cât bune. Toţi ne-am bazat pe ei şi când ne-am dus să-i întrebăm ce se întâmplă au spus că nu mai e niciun ban şi de atunci am rămas, practic, ai nimănui”, a adăugat Dumitru Constantin.

Primăria decide

Pe strada Oituzului problema este de fapt alta. De imobilul în care se află familiile cu probleme sociale se ocupă, oarecum, Primăria Reşiţa, deşi nu figurează niciunde ca fiind al primăriei şi al Consiliului Local. Cert este că administraţia locală plăteşte pentru acea clădire care valorează 24 de lei o chirie de aproximativ 1000 de euro pe lună, lucru care îi cam irită pe consilierii locali din oraşul de pe Bârzava. Astfel, făcându-se o expertiză economică şi tehnică, s-a constatat că imobilul respectiv reprezintă un pericol public. De altfel, conducerea primăriei a găsit câteva variante vizavi de soarta acestuia.

Pe strada Oituzului ne-am trezit cu trei imobile cu acelaşi număr. Unul este modernizat şi dat pentru închiriat, iar un altul este ocupat de persoane cu probleme sociale, unde am avut un litigiu cu proprietarii terenului de fapt. Direcţia de administrare a patrimoniului a pierdut acel imobil pe care practic nici nu l-a avut. Terenul a fost proprietatea unei familii, iar imobilul nu figurează ca fiind al nostru. A fost cândva al Prescomului, dar nimeni nu l-a intabulat. Şi dacă nu este al nostru sunt câteva variante. Fie îl demolăm şi le oferim locuitorilor de acolo alte spaţii, poate structuri uşoare, fie îl cedăm aşa cum este persoanei care are terenul, cu valoarea de 24 de lei, fie plătim în continuare chiria pentru că am pierdut procesul şi instanţa ne obligă să plătim cei 1000 de euro”, a explicat edilul-şef Mihai Stepanescu.

Situaţia imobilului problemă, precum şi viaţa săracilor de pe strada Oituzului rămân în continuare incerte, până când autorităţile locale găsesc vreo rezolvare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/