Autoritățile din Timișoara se chinuie de mult timp să aducă în patrimoniul orașului Turnul de Apă din cartierul Fabric. La ultima analiză, viceprimarul Tabără a aflat că monumentul istoric este de negăsit… în acte.
Oficial, Turnul de Apă din Fabric aparține Statului Român și este în inventarul Ministerului de Finanțe. Însă, după ce autoritățile din Timișoara au cerut ca acesta să fie identificat în bunurile patrimoniale și transferat municipaliității, documentele sunt de negăsit la București.
Așa că cerea a fost retrimisă și încă se așteaptă răspuns, pentru că, se pare turnul nici măcar nu figurează pe lista de inventar.
„Nu îl au în evidența lor (n.r. Ministerul Finanțelor). Nu au dat un răspuns, pentru că nu îl găsesc în evidență. Mai ținem legătura cu Ministerul Finanțelor, vom lua legătura cu Cartea funcriară de aici pentru a încerca să îl intabulăm direct pe Primăria Timișoara, pentru că el a aparținut municipalității timișorene și nu există documentul prin care a fost luat dreptul de proprietate. În comunism s-au luat multe clădiri numai scriptic, dar Turnul de Apă este o mare nedreptate și nu numai. Este o nedreptate aducă clădirilor, pentru să se distrug și nimeni nu investește în ele”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei.
Tabăr a demarat procedurile pentru aducerea în patrimoniul orașului a Turnului de Apă acum mai bine de un an. Acesta ar putea fi restaurant, fiind moument istoric, și introdus în circuitul cultural și turistic.
„Avem două turnuri de apă în Timișoara. Unul în zona Iosefin, cu situația rezolvată și aflat acum în șantier, și unul în zona Fabric, care a aparținut PMT. Prin tot felul de cedări iresponsabile a ajuns să nu mai aibă un gospodar care să-l aprecieze și să se îngrijească de el. După ce în luna aprilie am demarat procedura internă pentru recuperarea și a acestui turn, anunțată în presă, m-am ținut de cuvânt. S-a făcut o documentare amănunțită, iar astăzi se află pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind înaintarea către Guvernul României a cererii de transmitere din proprietatea Statului Român în domeniul public al Municipiului Timișoara a turnului de apă situat în Timișoara, str. Samuil Micu nr.16.
Acest fapt arată că la Direcția de Patrimoniu, aflată sub coordonarea mea, lucrurile au funcționat bine”, spunea în decebrie, Cosmin Tabără.
Ei iată că suntem la final de mai și nici urmă de hotărârea de Guvern sau de transferul de proprietate a Turnului de Apă.
Ce știm sigur este că Turnul de Apă din Fabric a ajuns să fie administat de vechea fabrică 1 Iunie în anii 70. Însă investiții nu s-au făcut pentru a conserva măcar monumentul istoric.
Un bărbat a decedat, vineri seara, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de trenul București – Timișoara. Medicii și pompierii nu au mai putut să...
„Nu poți să mărești din pix salariul minim și să nu explodeze mediul privat”
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281