FOTO. Transplantul renal ar putea fi reluat de anul viitor, la Timișoara. Clinica de Urologie de la Județean a fost modernizată

urologie 7

Medicii de la Spitalul Județean din Timișoara vor să reia transplantul renal la începutul anului viitor. Deocamdată sunt în lucru acreditările necesare pentru demararea procedurilor, după ce Clinica de Urologie a trecut printr-un amplu proces de modernizare.

Lucrările de modernizare ale Clinicii de Urologie de la Spitalul Județean din Timișoara au început efectiv în 2018, însă au fost întârziate de pandemie. Secția are în total 25 de saloane – 22 pentru Urologie și 3 saloane cu 8 paturi ce vor fi destinate transplantului renal.

În urma investiției, toate saloanele au fost modernizate și au grup sanitar propriu cu toaletă și duș. Au fost amenajate și saloane speciale pentru pacienții cu dizabilități. Lucrările au vizat și înlocuirea întregii instalații electrice, iar fiecare pat are propria stație de oxigen.

urologie 3

„În saloane sunt stații de oxigen la fiecare pat, sunt instalații de apelare soră în caz de urgență. Fiecare pacient are buton, apelează, asistenta medicală vede apelul din salonul respectiv, cu semnalizare la ușa salonului. Sunt instalațiile de detecție și prevenire a incendiilor. Dotările le avem la blocul operator, sala de operații. E foarte important suportul universității și al spitalului pentru că avem echipamente de top. Din păcate, instalația electrică a spitalului nu suportă o capacitate atât de mare. Noi avem un consumator foarte mare pe compartimentul de Transplant, instalație de aer laminar pe hol, peste tot, ca să menții temperatura în standarde. Consumă enorm de mult. Avem la câteva saloane instalațiile de aer condiționat, dar din punct de vedere tehnic, a pune aer condiționat peste tot însemna o putere instalată mult peste ce este la ora actuală disponibil la spital.”, a declarat Alin Cumpănaș, șeful secției de Urologie.

Urologia este cea mai modernă secție, acum, din tot spitalul. Doar 40% dintre clinicile unității medicale sunt refăcute la nivel de infrastructură.

„Nu pot să spun că nu este necesar a se face investiții de genul acesta începând cu etajul 9 și până jos, însă aceste modificări de structură și infrastructură necesită timp îndelungat și bani foarte mulți. Eu sper să obțin suficienți bani să amenajez toate secțiile cu impact major pe care nu le mai întâlnim în alte clinici din județ sau oraș.”, a declarat Sorin Barac, directorul Spitalului Județean Timișoara.

8 milioane de lei a costat investiția în secție. Banii au fost alocați de Consiliul Județean Timiș.

„Cam așa ne dorim să arate fiecare secție din Spitalul Județean. Acum se lucrează la nivelul Spitalului Județean la studiul de fezabilitate pentru renovarea întregii clădiri în care ne aflăm. Vom începe cu intrarea principală. Din păcate, s-a pierdut trenul în 2016 când s-a hotărât care vor fi spitalele regionale finanțate în țara noastră și Timișoara nu se află pe această listă, însă prin investițiile pe care CJ le face aici – Secția de Urologie, extinderea UPU, noua maternitate, clădirea de interconectare, Centrul de Mari Arși – toate aceste investiții vor face din Spitalul Județean un hub de sănătate, un spital regional de facto în zona noastră.”, a declarat Alin Nica.

urologie 5

Transplantul renal ar putea fi reluat de anul viitor

Clinica a fost amenajată în așa fel încât să poată fi reluată și activitatea de transplant renal. Astfel, zona este dotată cu aer condiționat laminar și tot aici sunt circuite separate pentru donator și primitor, precum și saloane amenajate special pentru tratamentul post transplant. Dincolo de acreditările necesare, medicii de aici au planificat și sesiuni de pregătire în alte centre cu experiență în transplant, cum sunt cele de la București și Cluj.

„De la DSP nu cred că durează mai mult de două săptămâni. De la Transplant, acreditarea cu tot, să poți relua transplantul… durează câteva luni. Pentru că sunt pași legați de condițiile sanitare, acreditarea echipei. Estimăm undeva sfârșitul anului sau începutul anului viitor să putem relua. Transplantul nu înseamnă numai partea chirurgicală de urologie, înseamnă nefrologul, înseamnă anatomopatolog, imunolog, echipa de terapie intensivă și toate astea vor trebui formate ca echipă. Eu am fost implicat până în 2007 în echipa de transplant a profesorului Bucuraș, dar sunt colegii tineri care nu au fost, mai sunt anesteziști care nu au mai fost și atunci trebuie să ne formăm echipa asta. Până lucrurile nu sunt așezate încât să arate perfect, nu dăm drumul.”, a mai spus Cumpănaș. 

alin cumpanas

Primul transplant renal de la un donator aflat în moarte cerebrală a fost realizat aici în 1980. Din anii 90 până în anii 2000, în clinică au fost realizate peste 25 de transplanturi.

Clinica de Urologie a SCJUT funcționează în spital din 1974. Acum, aici lucrează 12 medici specialiști și primari secondați de 20 de medici rezidenți. Lunar, aici sunt tratate peste 300 de cazuri. De la începutul anului, în clinică au fost tratați și externați 1.400 de pacienți.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/