Măști înspăimântătoare sau personaje frumoase din povești, muzică și bună dispoziție! Asta se întâmplă în toate localitățile din Banatul Montan în care locuiesc etnici germani. Și la Anina obiceiurile se păstrează cu mare grijă.
Tradiția este veche de sute de ani, iar cei mai în vârstă își amintesc cum bunicii sau chiar străbunicii se apucau de confecționarea măștilor cu câteva săptămâni bune înainte de marea sărbătoare. La Anina, mulți dintre locuitori și-au căutat un trai mai bun în alte locuri, dar fășangul este întotdeauna un bun prilej să revină cu toții în orașul natal.
Indiferent de etnie, cu toții sărbătoresc intrarea în Postul celei mai mari sărbători a creștinătății. Asta, pentru că așa s-au obișnuit din generație în generație, iar tradiția trebuie respectată. Așadar, nemți sau români, costumele sunt la modă pe străzile Aninei, dar nu numai. În Steierdorf, cum este denumirea localității în limba germană, potrivit recensământului din 2011, aproape 6 procente din populație o reprezintă etnicii germani.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650770530356″]
,,De peste 100 de ani se mărșăluiește pe două străzi din cartierul Celnic. Participă și alți locuitori ai Aninei, nu numai etnicii germani. Practic, este ultimul desfrâu înainte de intrarea în Postul Paștelui romano-catolic. Deși înainte sărbătoarea dura 3 zile, duminică, luni și marți, iar în cea de a treia zi îngropam fășangul, adică voia bună, alcoolul și distracția, acum ne-am adaptat vremurilor actuale. Motivul este cât se poate de simplu. Mulți dintre locuitori sunt plecați în alte părți, astfel că petrecerea se întinde pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, iar astăzi renunțăm la buna dispoziție prin îngroparea vedetei acestui mic festival de măști. Oamenii care vin acasă sunt din Reșița, Timișoara, Germania sau Austria. Ne adunăm din toate părțile pentru că tradiția este importantă pentru noi“, a spus Sonia Kugler, organizatorul manifestării.
Oamenii organizează acțiunea pe propria lor cheltuială. Până și măștile le confecționează singuri sau, mai nou, le aleg pur și simplu de pe raftul magazinelor.
În orașul Anina mai locuiesc în prezent puțin peste 7.000 de oameni.
FOTO: Ciprian Floare