De Ziua Mondială a Donatorului, Centrul de Transfuzie din Timișoara a demarat campania „Luna donatorului de sânge”, prin care își dorește să mulțumească celor care au donat până acum sânge și o fac constant, dar și să îi facă pe timișoreni să înțeleagă importanța acestui gest.
Cum pandemia s-a mai domolit, iar intervențiile programate au fost reluate, cererea de sânge a crescut cu aproximativ 25%, explică medicii, așa că e nevoie ca tot mai mulți oameni să conștientizeze importanța donării de sânge. În acest context, Centrul de Transfuzie din Timișoara a demarat campania „Luna donatorului de sânge”, cu debutul în ziua în care se sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului.
„14 iunie este ziua în care la nivel mondial se sărbătorește Ziua Donatorului de Sânge și pe această cale noi dorim să le mulțumim tuturor celor au donat în Centrul de Transfuzie Timișoara și să le reamintim că avem nevoie de sânge. De aceea, împreună cu sponsorii noștri, cu Fundația ACAS, am decis să demarăm o campanie, Luna donatorului de sânge, în care fiecare zi să o dedicăm unei afecțiuni care are nevoie de sânge. Astăzi este ziua anemiilor, iar premiul pentru cine vine să doneze este un platou cu alimente sănătoase. Mâine va fi ziua accidentelor de circulație în care asociația motocicliștilor va dona un tricou. Și tot așa, timp de o lună. Sperăm să vină donatorii, să vadă că este sigur să donezi în Centrul de Transfuzie și să ne ajute să salvăm vieți.”, a declarat Rodica Lighezan, directorul Centrului de Transfuzie Timișoara.
Ar fi nevoie de încă 5.000 de donatori până la sfârșitul anului, mai spune directorul Centrului de Transfuzie, așa că această campanie are și rolul de a îi aduce pe cei care anul trecut au ezitat să doneze sânge din diverse motive.
„Înainte de pandemie avem cam 70 de donatori în centru și pe teren încă 40. În pandemie, colectele mobile s-au sistat. De astăzi putem face și colecte mobile. Nevoia de sânge este undeva la 100 de pungi pe zi. În pandemie aveam între 50-60 de pungi, dar și necesitățile au fost reduse. Atunci a fost nevoie de plasmă de convalescent, acum am comutat pe nevoia de sânge. Vineri și sâmbătă sunt zile critice, pentru că vineri e un aflux mai mare de cazuri grave, care vin și din județele limitrofe. Dar ne ajută în caz de reducere dramatică a stocurilor Bihor, Arad, Caraș-Severin.”, a mai spus Rodica Lighezan.
În sprijinul campaniei demarată la Timișoara au venit și voluntarii de la Academia Mămicilor, care organizează evenimente de conștientizare a nevoii de sânge încă din 2017.
„Nevoia este foarte mare, oamenii au stat puțin în pasivitate și sperăm să revină și să ne ajută să câștigăm viețile celor care au nevoie de sânge. Sunt foarte multe categorii de oameni care au nevoie de sânge. Copiii sunt cei cărora ne adresăm noi prin campania «Implică-te și schimbă destine». Avem un slogan «O punguță de sânge donată, o viață câștigată». Ne adresăm copiilor internați la Hemato-oncologie la «Louis Țurcanu». Pentru a putea continua orice tratament, ei au nevoie de sânge sănătos. Astfel că, dacă vrem să oferim o șansă la viață, primul lucru trebuie să le oferim sânge, pe care îl găsim doar în venă și putem doar să-l oferim.”, a declarat Mirabela Dorneanu, voluntar al Academiei Mămicilor.
Campania derulată de Centrul de Transfuzie se desfășoară zilnic, până în 14 iulie la ora 13.