FOTO. Sute de persoane așteaptă să primească o locuință socială la Timișoara. Primăria caută soluții pentru persoanele fără adăpost

v1a5197
Cuib de vise 1000x100

Primăria Timișoara caută soluții pentru a veni în sprijinul persoanelor fără adăpost. Direcția de Asistență Socială a derulat, în ultimii doi ani, un proiect în cadrul căruia au fost dezbătute soluții pentru a combate acest fenomen. Mai mult, primăria vrea să implice dezvoltatorii imobiliari în realizarea de locuințe sociale.

În cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni, derulat în ultimii doi ani, Timișoara, alături de alte opt orașe europene, au încercat să găsească soluții pentru persoanele fără adăpost aflate în mediul urban. Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara a fost cea care s-a implicat în proiect, cu sprijinul mai multor instituții și ONG-uri de profil.

Joi a avut loc evenimentul care marchează finalul proiectului ROOF la Timișoara, la care a participat și Dominic Fritz. Edilul-șef a anunțat că se dorește implicarea dezvoltatorilor imobiliari în realizarea de locuințe sociale.

Fenomenul persoanelor fără adăpost este doar o manifestare a problemelor mai profunde și un simptom al unei societăți cu dezechilibre sociale. Este nevoie să acționăm din timp, cu ajutorul unui sistem de susținere, pentru a ajuta persoanele cu venituri foarte scăzute. Împreună cu arhitectul orașului, lucrăm la o strategie pentru locuințele sociale, în cadrul căreia vrem să provocăm dezvoltatorii imobiliar să aloce o anumită parte a locuințelor pe care le vor construi în scopuri sociale, ca locuință accesibilă, ori printr-un sistem propriu, ori dându-ne nouă în administrare aceste locuințe și noi putem prin sistemul nostru, ca oraș, să le oferim mai departe celor care au nevoie de ele. Pe listele celor care au cerut deja locuință socială se numără câteva sute de persoane”, a declarat Dominic Fritz.

 v1a5202

Direcția de Asistență Socială este parteneră a proiectului, iar orașul Gent din Belgia, lider al acestuia. Pe parcursul întâlnirii au fost prezentate poveștile și experiențele acumulate pe parcursul a doi ani de când această mișcare a luat naștere. În plus, au fost dezbătute și posibilele soluții și propuneri pentru a elimina fenomenul lipsei de adăpost.

Ne-am propus să oferim alternative, inclusiv prin componenta de locuire. Sprijinim adulți, care sunt instituționalizați, să facă pasul în comunitate prin servicii licențiate tip locuință protejată. Sprijinim și persoane din comunitate cu dizabilități destul de profunde. Încercăm să venim cu alternative care să aibă sens din punct de vedere financiar și care să fie operaționale într-un timp relativ scurt. Astfel, am creat pentru moment două module de locuire, realizate din containere maritime recondiționate. Deja de o săptămână locuiesc acolo două persoane și urmează să fie construite încă trei module până la sfârșitul anului”, a explicat Roxana Damaschin-Țecu, de la Fundația de Reabilitare Speranța.

În cadrul evenimentul, a mai putut fi admirată și instalația artistică numită „Acasă pe pământ”, creată de artiștii locali de la Artouching și prezentată de Maria Oroșan Telea, cu scopul susținerii combaterii acestui fenomen. De asemenea, cei de la Teatrul Basca au pus în scenă, pentru prima dată, piesa de teatru „Deasupra capului”, care prezintă povestea de viață a unei persoane fără adăpost.

publicitate si promovare in ziar

 v1a5252

 v1a5246

 v1a5239

 v1a5221

 v1a5220

 v1a5210

 v1a5208

publicitate banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/