FOTO. Sute de oameni la slujba de resfințire a Domului din Piața Unirii

52836623499 d9eacd5047 k
Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Moment important la Timișoara. Sâmbătă dimineață, au răsunat din nou rugăciuni în Dom, după ce timp de patru ani, catedrala a trecut prin cele mai ample lucrări din istoria sa.

Membrii clerului, pelerinii, oficialitățile, invitații din țară și străinătate au început să sosească în Piața Unirii din Timișoara încă de dimineață. Procesiunea solemnă formată din preoți, canonici și episcopi a plecat la ora 9.50 de la Palatul Episcopal.

 

Episcopia a așezat 300 de scaune în fața catedralei, de unde enoriașii au putut urmări slujba pe un ecran imens.

52836842365 fafd1ef7cb k

La celebrarea euharistică au participat aproximativ 20 de arhiepiscopi, episcopi și trimiși din diferite dieceze și eparhii din țară Ungaria, Serbia și Croația. Sfânta Liturghie Pontificală celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic (reprezentantul Sfântului Scaun de la Vatican) în România și Republica Moldova, a început la ora 10.

Unul dintre cele mai importante momente a fost ungerea cu uleiul sfânt a celor 12 cruci de consacrare de pe pereții bisericii.

52836845215 3f6cacc940 k

În același timp s-a făcut și binecuvântarea altarului. Un alt moment important a fost rugăciunea de binecuvântare a apei cu care s-a stropit în interiorul și în afara bisericii, dar și binecuvântarea amvonului.

52836886563 643282da06 k

La evenimentul istoric au fost prezenți și reprezentanți ai ministerelor, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor civile din țară și din străinătate, minorități naționale.

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

„Catedrala Romano-Catolică a lăsat o puternică amprentă spirituală asupra comunității din Banat, reprezintă însăși esența Timișoarei, cu care ne mândrim cu toții. Am așteptat cu nerăbdare acest moment al consacrării. Am avut multe provocări generate de pandemie, de creșterile de prețuri, dar iată că Domul e pregătit să găzduiască din nou ceremonii religioase și să întâmpine vizitatorii. Vă felicit pentru lucrările realizate și ați făcut posibilă această realizare. Au fost cele mai ample lucrări de până acum.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

nica dom

fritz dom

„Exact acum 20 de ani, acolo sus, proaspăt venit în România, plecat din Germania ca tânăr voluntar, aveam 19 ani, pentru prima dată am participat la o liturghie din cor, în mai multe limbi. La început am putut înțelege doar partea germană, apoi am început să înțeleg și română, recunosc că maghiară nu am reușit până acum. Am înțeles că nu e doar un monument emblematic pentru Timișoara, probabil una din cele mai pozate clădiri din oraș, este un loc în care devine palpabil spiritul Timișoarei. Aici este un loc în care romano-catolicii care vorbesc mai multe limbi se roagă împreună, este un loc în care creștinii timișoreni de mai multe confesiuni se întâlnesc, unde intră oameni cu credințe foarte diferite, din țări diferite și se lasă copleșiți de frumusețea și spiritul acestui loc… Acest loc are în continuare această misiune de a întări încrederea în acest crez european și creștin, că fiecare om contează, că diversitatea noastră ne poate face mai uniți.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„În Europa mai bate o inimă creștină”

La Sfânta Liturghie au participat și Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan și Prea Sfinția Sa Lukijan Pantelici, episcopul ortodox sârb al Budapestei și administrator al Eparhiei Timișoarei.

mitropolit dom

„Aș vrea să coborâm la anul 1552 când în orașul acesta era plânset, mare jale. Orașul era cucerit de otomani și de pe toate bisericile creștine crucea a fost coborâtă și a fost ridicată semiluna. Câtă jale, câtă durere a fost în sufletul înaintașilor și a creștinilor noștri în 1552. A curs un Timiș de lacrimi, o Begă de lacrimi a credincioșilor timp de 164 de ani, până în 1716, când din nou a căzut semiluna și a fost pus din nou crucea pe biserici. Iată că după 20 de ani, comunitatea catolică a început zidirea acestei catedrale care a durat 41 de ani. Să ne imaginăm câți credincioși și-au plecat genunchii în această biserică. Preasfinția voastră Iosif Pal, felicitări pentru efortul depus, v-a ales Dumnezeu să fiți actorul principal la această restaurare. V-a învrednicit Dumnezeu. Nu oricui îi este dat să construiască sau să refacă o catedrală. Faptul că au fost și fonduri europene, mă face să cred că încă în Europa mai bate o inimă creștină. Dumnezeu să țină continentul nostru, temelie a civilizației mondiale, în pace. Dumnezeu să binecuvânteze Europa creștină.”, a spus ÎPS Ioan Selejan.

Domul Romano-Catolic este unul din monumentele emblematice ale Timișoarei, construit între 1736 și 1774. Duminică, în 23 aprilie, este hramul Catedralei „Sfântul Gheorghe”. Aici va avea loc o Sfântă Liturghie Pontificală, de la ora 11.00, oficiată de episcopul diecezan Iosif Csaba Pál și de oaspeții prezenți.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/