Conferința „Smart Diaspora”, un eveniment special găzduit de Opera Națională Timișoara, a fost deschisă de premierul României, Nicolae Ciucă. În orașul de pe Bega au fost prezenți și miniștri Educației sau Digitalizării.
Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” face parte din agenda TM2023 și face ca Timișoara să devină capitala cercetătorilor, inovatorilor și antreprenorilor români de pretutindeni.
„Fie să renască numai cel ce har are să renască curățit prin jar, din cenușa proprie și din priopriul scrum, astăzi ca și mâine, pururi și acum”, așa și-a deschis rectorul UVT, Marilen Pirtea, discursul în calitate de gazdă a conferinței.
Ediția 2023 a conferinței este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române. Mesajul lui Klaus Iohannis a fost citit de consilierul prezidențial Diana-Loreta Păun.
„În aceste zile, aici, la Timișoara, știința și inovarea nu vor ține cont de granițe. Această conferință are potențialul de a mobiliza comunitatea științifică și academică pentru a creiona direcții de colaborare, pentru a pune bazele unor rețele de specialiști sau pentru a le consolida pe cele deja existente. De la începutul primului meu mandat, am articulat viziunea unor comunități profesionale pe domenii de expertiză, indiferent de domeniu, între românii din țară și cei din străinătate, și mă bucură faptul că această Conferință înfăptuiește această viziune la cel mai înalt nivel de competență. Într-o eră a digitalizării accentuate, tiparele de comunicare și interacțiunea umană s-au schimbat fundamental. Transferul de know-how, inițierea și desfășurarea proiectelor de colaborare sau de investiții, prin intermediul rețelelor științifice, sunt facilitate de noile instrumente tehnologice, care au remodelat conectarea și interacțiunea cercetătorilor. Astfel, abilitățile și expertiza pot fi valorificate rapid și cu ușurință, indiferent unde s-ar afla cel sau cea care le deține.
În acest context favorabil, angajamentul României în crearea și menținerea legăturilor cu diaspora științifică este crucial, iar instituțiile statului român trebuie să își asume rolul de catalizator”, este parte a mesajului președintelui pentru „Smart Diaspora”.
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre ce înseamnă „acasă” pentru milioane de români ce au părăsit țara pentru a-și găsi un trai mai bun, printre ei mulți oameni de știință, doctori sau alți profesioniști de a căror expertiză România are nevoie.
„Aș vrea să clarific ce înseamnă acest acasă. Pentru mulți dintre dumneavoastră (n.r. românii din Diaspora) casa fizică nu mai este România. Chem și fac un apel pentru toată casa politică să facă astfel încât România să fie de azi casa dumneavostră intelectuală și casa dumneavoastră profesională. Sper că va fi un prim pas, astfel încât pe viitor România să fie și casa dumneavoastră fizică. (…) În curând se vor contracta 120 de granturi de peste un milion de euro destinate cercetărilor din Diaspora, români și străini”, a declarat premierul Ciucă.
Ministrul Educației, Ligia Deca, și-a împărtășit propria experiență din străinătate, unde a studiat.
„Ca om care a plecat în străinătate pentru studii și pentru muncă, de 2 ori și s-a întors tot de atâtea ori, vă spun că știu ce înseamnă să îți fie dor de țară. Știu ce înseamnă să simți nostalgia de Mărțișor și să simți că nu mai poți sta fără să îți vezi familia de Paște sau de Crăciun”, a spus ministrul Educației.
Evenimentul este organizat în 38 de workshop-uri. Sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și un contingent semnificativ din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.
În următoarele zile se vor desfășura lucrările conferinței pe secțiuni ale workshop-urilor exploratorii, organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, geomatică, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, științele omice, frontierele medicinii personalizate, aplicațiile laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, criptanaliză cu metode cuantice și modele neconvenționale de calculabilitate, matematica – motor al științelor contemporane, spațiul – noul continent global, dinamica sistemelor celulare, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.