Un eveniment festiv menit să readucă în atenția colectivă frumusețea biodiversității existente în Banatul de Munte, importanța protejării și a conservării mediului înconjurător, a avut loc recent la sediul Uniunii Croaților din România, Filiala Iabalcea.
Organizată de Administrația Parcului, manifestarea are continuitate din anul 2018, în data de 5 iunie, deși Parcul a fost constituit în urmă cu 41 de ani. Șeful Administrației, inginerul silvic Nicolae Ifca, a subliniat faptul că „Semenic-Cheile Caraşului este unul dinte dintre cele patru parcuri naționale din județul Caraş-Severin, constituit parțial din Munții Aninei și Munții Semenicului, aici găsindu-se într-un singur loc 15 arii naturale protejate.
Parcul Național Semenic-Cheile Carașului a fost înființat în anul 1982, fiind unul din cele 13 parcuri naționale existente în România. Dacă ar fi să vorbim despre cea mai frumoasă zonă a parcului, acest lucru ar fi imposibil fiindcă toate zonele sunt extraordinare și unice prin ceea ce se poate vedea. Aici se găsesc cele mai lungi și sălbatice chei din România, de aproape 20 km, tot în parc sunt opt rezervații naturale și cea mai mare suprafață de pădure cvasi-virgină din Europa de peste 5.000 de hectare, cu arbori de peste 350 de ani, unde specia predominantă este fagul.”
În Parcul Național Semenic-Cheile Carașului se află, printre multe altele, obiective importante și de mare atracție pentru iubitorii de natură: peștera Comarnic, rezervația Izvoarele Nerei, care din anul 2017 a fost inclusă ca sit în patrimoniul mondial UNESCO, Cheile Carașului, Cheile Gârliștei, Lacul Buhui-Mărghitaș, Peștera Buhui, Peștera Popovăț, Peștera Răsuflătoarei.
Minunate imagini au fost oferite publicului prezent, surprinse în teren, cu ocazia diferitelor activități realizate de rangerii Parcului. Este vorba despre acțiuni de patrulare și supraveghere, realizare de trasee turistice, tematice sau cicloturistice. De asemenea, au încântat filmările cu ajutorul camerelor de termoviziune, a animalelor sălbatice, astfel putându-se observa în habitatul lor natural, exemplare de râs, lupi, pisici sălbatice și mistreți.
Deosebite au fost și secvențele din natură surprinse cu penelul de către artistul plastic reșițean Francisc Matiaș, împătimit pescar și promotor al pădurii și spațiilor verzi, care a oferit spre vizionare câteva dintre lucrările sale realizate în ultima perioadă.
La finalul evenimentului, participanții au fost încântați cu un scurt moment artistic susținut de formația muzicală a Uniunii Croaților din Carașova, alcătuită din cadre didactice și tineri debutanți.
Pentru anunțata vizită de observare a ecosistemului subteran, adică a Peșterii Comarnic, organizatorii au propus deplasarea cu ajutorul unui camion de epocă (Bucegi – SR 144 M produs în 1974) recondiționat de colecționarul Petru Filca din Iabalcea.
Peștera Comarnic este una dintre cele mai mari peșteri din Banat, dar și din țară. Galeriile și sălile descoperite până la ora actuală depășesc 5 km, iar partea vizitabilă, deschisă turiștilor, este de 1.700 de metri. Din păcate, ploile din ultima vreme au produs infiltrații puternice astfel încât înaintarea în peșteră a făcut imposibilă deplasarea pe o porțiune mare din cauza noroiului. A fost însă suficientă observarea galeriilor, a depunerilor de rocă în straturi, a unora dintre formațiunile cunoscute de speologi.
La întoarcere gazdele au oferit spre degustare mai multe tipuri de bucate specifice locului, dar și etniei croate. Nu a lipsit mălaiul copt, brânza de oaie, ceaunul cu ciorbă de miel și cel cu gulaș.
Foto: Nelson Digital Memories, Romsilva-Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, expressdebanat.ro