Reșițenii s-au adunat astăzi în număr mare în Centrul Civic pentru a sărbători Ziua Națională a României. De departe, cei mai încântați și pătrunși de momentul zilei au fost copiii, care au fluturat cu mândrie tricolorul.
Ceremonia a debutat la ora prânzului cu primirea oficialităților locale și județene, prezentarea onorului, salutarea drapelului și ocuparea locului în formație. A urmat apoi intonarea imnului României, ceremonia religioasă pentru pomenirea și cinstirea eroilor, după care oficialitățile au luat cuvântul. La festivitate au mai participat militari activi și în rezervă, dar și șefii structurilor din Ministerul Afacerilor Interne.
Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor Naționale – filiala Caraș-Severin, a vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie, iar subprefectul Cristian Gâfu a citit mesajul transmis românilor de prim-ministrul României Nicolae Ciucă. A luat cuvântul apoi primarul Reșiței, Ioan Popa, care a vorbit despre proiectele de țară ce au dus la modernizarea României de astăzi, plecând de la momentul 1 Decembrie 1918. În opinia edilului, cele două mari proiecte de țară, după 1989, sunt legate de integrarea României în Uniunea Europeană și în structurile NATO.
„1 decembrie 1918 a reprezentat ziua în care s-a pecetluit un proiect de țară. Cetățenii care locuiau pe teritoriul actualei țări au hotărât împreună la Alba Iulia că noi suntem români, iar această țară se numește România. Au mai fost proiecte de țară după această dată, în perioada interbelică, realizate în mare măsură de guverne liberale, proiecte care au presupus Constituția țării, proiecte pe agricultură, pe modernizarea României. Trebuie să recunoaștem că și după perioada celui de-al Doilea Război Mondial a existat proiectul industrializării României, este tot un proiect de țară. După 1989, România a avut două mari proiecte de țară: integrarea în Uniunea Europeană și integrarea în structurile NATO. (…) La granițele noastre, de la începutul anului, trăim o chestiune pe care nu ne-am imaginat-o că se mai poate întâmpla în Europa. Forțe care nu sunt forțe democratice au atacat un stat, sunt milioane de oameni care și-au părăsit țara, copii, familii, bătrâni, sunt oameni care stau în întuneric. Imaginați-vă cum ne-ar fi fost nouă astăzi, dacă nu am fi fost parte din această structură puternică, cea mai puternică structură militară de pe mapamond.”, a spus Ioan Popa.
Făcând referire la momentul din decembrie 1918, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, consideră că: „Nu am fi trăit niciodată acest moment, fără existența unor oameni de stat vizionari, precum Ion I.C. Brătianu, a martirilor neamului românesc – Iuliu Maniu, Vasile Goldiș, Ion Nistor, şi a generalilor care au condus marile bătălii premergătoare unirii din Primul Război Mondial, la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz”, având convingerea că tânăra generație are numai de învăţat din acele momente istorice.
La festivitatea din Centrul Civic au mai fost prezenți și cei doi viceprimari ai Reșiței, Adrian Dacica și Mădălina Chiosa, precum și deputatul Marius Damian. La finalul festivității, cei rămași în Piața 1 Decembrie 1918 s-au bucurat de un program folcloric pregătit de Primăria Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin.