FOTO Renovare din bugetul propriu în Bocșa

Singura școală din Bocșa care poate fi dată ca exemplu de bună practică este Școala Gimnazială Nr. 2 din cartierul Măgura, care, din bugetul propriu, a putut organiza și transforma spațiul într-unul european pentru școlarii ce învață acolo.

De la clasele renovate la termopane, camere video și gardian, școala are toate cele necesare pentru a asigura învățăceilor o ambianță potrivită pentru a-și parcurge studiile. „Totul s-a făcut din bugetul școlii, cum avem bani alocați per capita am reușit să facem anumite economii, nu ne-am întins acolo sau acolo și atunci, cu banii ce ne-au rămas, domnul primar ne-a ajutat prin faptul că nu i-a redistribuit, să fie alocați în altă parte și au putut fi folosiți la renovarea școlii”, a explicat, pentru Express de Banat, profesorul Olivera Cîlnicean, directorul școlii.

Renovarea a fost făcută în două etape. „Suma nu a fost foarte mare, tocmai cu bani puțini poți să faci dacă vrei și te preocupă acest lucru”, a precizat Olivera Cîlnicean. Prima etapă a ajuns la suma de 9.000 de lei și a cuprins construirea unei intrări prin față, pentru că școala nu a avut decât o singură intrare, lucru ce a generat un conflict în repetate rânduri cu pompierii. Tot în acești bani a intrat refacerea unor săli de clasă. În a doua parte, cu un buget mai mare de data aceasta, ce a ajuns la 28.700 de lei, s-a mutat biblioteca școlarilor ce era amplasată lângă centrală, un alt pericol de incendiu, s-au pus uși și geamuri de termopan la toate clasele, s-au dotat sălile cu dulapuri și s-au renovat băile. De asemenea, instalația electrică a fost refăcută în totalitate.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157633556238132″]

Școală modernă, elevi conștiincioși

Pentru că într-un mediu curat și modern vii cu drag, condițiile bune din școală au dus și la creșterea frecvenței elevilor. Numărul absențelor a scăzut considerabil, explică directorul școlii, mai ales pentru faptul că în școală au căldură, apă caldă, lucruri pe care nu le au nici la ei acasă, majoritatea copiilor provenind din familii sărace.

Principala problemă cu care se confruntă conducerea școlii este faptul că numărul absențelor crește odată cu vârsta, explicația fiind în primul rând lipa unui loc de muncă al părinților școlarilor. Majoritatea trăiesc din alocații și, odată ce copii cresc, îi trimit la diferite munci ca să mai aducă un ban în casă. „Copiii nu sunt poate de același nivel cum sunt în alte școli, dar condiții au dintre cele mai bune. Acestea determină mult faptul că ei vin la școală. La ciclul primar este frecvența mai mică, asta este partea proastă, pentru că odată ce cresc îi iau părinții la munci, la ei ăsta este venitul, alocațiile, doar atât, părinții nu lucrează niciunde, poate doar 2-3 părinți din școală au un loc de muncă”, a precizat Olivera Cîlnicean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/