FOTO. „Refuz, rezist, sunt anticomunist!”. Marșul Eroilor, organizat și în acest an la Timișoara

mars 3

Suporterii echipei de fotbal Politehnica Timișoara, prin Asociația Druckeria, au ieșit din nou în stradă, la 32 de de la Revoluția din 1989, într-un marș de comemorare pentru eroii martiri.

Tradiționalul marș a pornit din Piața Maria, locul în care a fost dat semnalul Revoluției Române, a continuat spre centrul Timișoarei, în fața Catedralei Mitropolitane fiind aprinse candele pentru eroii martiri.

mars 6

Suporterii Poli au mers apoi în Piața Operei, după la Memorialul Revoluției. Marșul s-a încheiat, ca de obicei, la Cimitirul Eroilor, unde au depus coroane de flori.

„Marșul Eroilor este o acțiune tradițională, o acțiune obligatorie pentru toți suporterii Poli și este o acțiune la care ne dorim să aducem cât mai mulți timișoreni. Anul acesta prezența nu a fost atât de mare și din cauza contextului pandemic și al vremii, dar e important că am ieșit în stradă și anul acesta și am comemorat amintirea celor care și-au dat viața pentru libertate în 1989.”, a declarat Sebastian Novovic, președintele Asociației Suporterilor Timișoreni Druckeria.

mars 7

„Vă mulțumim că voi continuați această tradiție pentru memoria eroilor martiri din Timișoara, vă mulțumim că ne sprijiniți. Această zi, 16 decembrie 1989 a fost foarte importantă pentru noi pentru că exact acum 32 de ani și două ore timișorenii și-au învins frica, după aproape 50 de ani, și pentru prima dată au spus «Jos comunismul!», «Jos Ceaușeșcu!, «Libertate!». Pentru acest lucru, în acea seară, 16 pe 17, s-au purtat primele bătălii cu forțele de represiune, au fost făcute arestări ilegale, oameni nevinovați au fost bătuți cu bestialitate pe străzile Timișoarei. În acea noapte au fost arestați peste o mie de persoane, din care peste 100 au fost copii. În 17 s-a deschis focul împotriva lor, au murit peste 70 de oameni atunci și noi le datorăm această libertate. Vă mulțumim că vă amintiți de acest moment. Și acum, după 32 de ani, se manipulează adevărul, procesele nu au fost judecate, avem nevoie de voi ca să continuăm ceea ce au dorit oamenii în 1989.”, le-a spus Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției, suporterilor Politehnicii.

mars 1

mars 9

mars 8

Marșul Eroilor a fost organizat pentru prima oară de suporterii lui Poli în 2005 și adună, an de an, sute de participanți, dornici să aducă un pios omagiu celor căzuți în lupta pentru libertate.