FOTO. Raed Arafat a inaugurat la Timișoara sediul nou al Detașamentului 1 de Pompieri

whatsapp image 2022 04 15 at 12.29.08

Cea mai mare investiție a Ministerului Afacerilor Interne, cu finanțare de la bugetul de stat, a fost inaugurată, vineri, la Timișoara, în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență. Amenajarea noului sediu al Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara a costat aproape 5 milioane de lei.

„Detașamentul 1 are un sediu nou care este la nivel de normalitate, nu e nimic foarte special. Mi-a plăcut că au și zonă de coborâre pe țeavă, adică să ajungă mai repede la mașini, nu o găsiți în foarte multe unități de pompieri. Pe lângă sediu, a fost oficializată operaționalizarea mașinii de terapie intensivă, deci acum SMURD-ul va asigura în orașul Timișoara două mașini de terapie intensivă cu medic, din care una va fi pe 12 ore, una continuă să fie pe 24 de ore în această fază și 4 mașini de prim-ajutor, pe lângă ce are Serviciul de Ambulanță.”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Lucrările la noul sediu au început în octombrie 2020 și au fost finalizate la sfârșitul anului trecut. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 4,8 milioane de lei. Cu prilejul inaugurării noii clădiri, angajații ISU au participat cu tehnica din dotare la o defilare.

whatsapp image 2022 04 15 at 12.29.11 (1)

„Prioritățile ISU au constat în principal în dotarea cu tehnică de intervenție, utilaje și pregătire, asigurarea echipamentelor de protecție și asigurarea condițiilor pentru gararea tehnicii de intervenție. A fost vorba de multă muncă, implicare și mult sprijin din partea IGSU. Clădirea, sediul Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara a fost realizată exclusiv din fonduri de la bugetul de stat. (…) Operaționalizăm cel de-al doilea echipaj de terapie intensivă mobilă. Vreau să asigur cetățenii județului Timiș că suntem în continuare interesați ca asistența medicală de urgență să se desfășoare la cel mai înalt nivel. Asigurăm asistența medicală de urgență cu două echipaje privind acordarea de ajutor medical calificat și două echipaje de terapie intensivă.”, a spus și Lucian Mihoc, inspectorul șef al ISU Timiș.

Autospeciale noi vor ajunge în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență din țară. Și elicoptere

1000x100 casa brutarului

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit și despre alte echipamente cu care vor fi dotate inspectoratele pentru situații de urgență din țară, în perioada următoare.

„Avem pe fonduri europene acum semnat deja contractul pe 476 de mașini de pompieri din care 200 de 10.000 de litri și restul de 4.000 de litri. Vor începe să sosească în cursul acestui an și vor merge în toată țara. Avem diferite categorii de mașini. Astăzi au defilat mașini care au sosit acum vreo două luni, mașina de pirotehnic, de exemplu, e sosită în acest an. Sunt 19 care au fost distribuite în țară. Au sosit unele platforme de salvare la înălțime, aici nu era nevoie să punem una, dar s-au distribuit în alte zone din țară. Vor fi vreo 18 platforme în această fază. Sunt dotări care sunt în așteptare și care sunt contractate deja.”, a spus Raed Arafat.

De asemenea, tot pe linia pompierilor mai sunt centrele mobile de comandă, sistem de drone care vor fi folosite pentru căutare/salvare sau cartografierea zonelor de inundații sau incendii de pădure.

„La nivel de aviație, cele 6 elicoptere care vor sosi anul viitor și care sunt contractate au rol de stingere a incendiilor de pădure, dar și de transport medicalizat a 4 persoane sau transport personal sau căutare/salvare cu sisteme foarte avansate inclusiv în zona mării. Dacă nu mă înșel, aici sau la Caransebeș va fi baza unuia din aceste elicoptere. Această zonă va fi deservită de unul din aceste elicoptere. Anul trecut în decembrie am deschis o nouă bază aeriană de salvare la Caransebeș, urmează anul ăsta să deschidem una asemănătoare la Brașov și la Suceava. Deja începem cu pregătirea personalului din județul Brașov.”, a mai explicat Arafat.

Totodată, proiectele viitoare europene vor include aproximativ 100 de subunități de pompieri în zonele rurale. Aproape fiecare județ va avea între una și 3 subunități, depinde de mărimea județului, prin care pompierii și echipele de ajutor vor fi mai aproape de populație, pentru incendii sau partea medicală.