Punct de belvedere la o înălțime de 45 metri la Timișoara. Se fac primele lucrări

Primăria Timișoara anunță că au început primele lucrări cu scopul realizării unui punct de belvedere la o înălțime de 45 metri, în cadrul turnului de apă din zona Iosefin. Stadiul lucrărilor la acest obiectiv se aproape de 10%, iar investiția ar urma să fie finalizată până în anul 2023.

Se lucrează de zori la reabilitarea turnului de apă din zona Iosefin, unul dintre obiectivele majore ale proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Lucrările au început în această toamnă, iar Primăria Timișoara informează că stadiul lor se apropie de 10%.

În acest moment se lucrează la sablarea balustradei și la consolidarea structurii turnului. Sablarea e un proces prin care se curăță suprafața metalului de vopsea și rugină. Întreaga balustradă care urcă până la punctul de belvedere va fi curățată și revopsită. Pentru consolidare se va adăuga un strat de armare în interior, pe o înălțime de aproximativ 4 metri”, a precizat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

În interiorul turnului de apă din Iosefin vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere, la o înălțime de 45 de metri.

La finalul reabilitării, turnul va fi preluat de Asociația Prin Banat, care a gândit deja un program de 120 de evenimente cu scopul de a reanima cartierul Iosefin. Proiectul este finanțat cu bani norvegieni, prin Programul RO-Cultura.

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore, în caz de avarii sau de lucrări la rețeaua de apă.

Valoarea contractului de execuție este de aproape 7,6 milioane de lei, cu TVA inclus, iar durata lucrărilor este de 15 luni.