Scos din uz de peste 30 de ani, Turnul de Apă din Iosefin, vechi de un secol, va fi restaurat și revitalizat în cadrul unui amplu proiect cu finanțare norvegiană, pus în aplicare de Primăria Timișoara și Asociația Prin Banat. Primarul Dominic Fritz a urcat pentru prima dată în turn, de unde a văzut spectaculoasa panoramă a Timișoarei.
Turnul de Apă din Iosefin va deveni un spațiu pentru expoziții și evenimente culturale. În exterior va fi făcută o rampă de acces, iar intrarea efectivă în turn este tratată ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Scările interioare vor fi înlocuite, ușa de acces metalică va fi schimbată cu una de sticlă, cărămida și betonul vor fi curățate și se vor realiza noi finisaje interioare.
În turn, la intrare se va face o cafenea conectată cu exteriorul, urmează o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și la cota +45,50 m – belvedere.
„Turnul se află în condiţii bune. Cea mai mare realizare va fi introducerea unui lift, în interior, care să ne ducă la cele trei nivele. Sus va fi un mic spaţiu de belvedere de unde se poate vedea Timişoara 360 de grade.”, a spus Roxana Canceal, manager de proiect în cadrul Primăriei Timișoara.
Primarul Dominic Fritz a urcat pentru prima dată în Turnul de Apă din Iosefin, cartier în care, de altfel, își are locuința.
„Sunt foarte impresionat de cum au reușit strămoșii noștri să construiască ceva ce avea o utilitate foarte clară, cu o estetică și o frumusețe aparte. Mi-aș dori ca în ziua de azi unii să ia lecții de la arhitecții de atunci. Acest turn este un spațiu gol. Face parte dintr-o strategie de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziția comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur foarte mult că acest proiect va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei, în 2023. Așteptăm proiectul tehnic, apoi vom da drumul la licitația de execuție, probabil în toamnă vom putea să începem cu execuția și la sfârșitul anului viitor ne așteptăm că vom putea să deschidem acest turn.”, a spus primarul Dominic Fritz.
După ce va fi gata, Asociația Prin Banat va revitaliza monumentul istoric printr-o serie de activități educative și de informare: tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, pentru a observa procedurile și tehnicile din cadrul procesului de restaurare; eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric, în vederea familiarizării publicului cu proiectul; sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere.
„Se dorește promovarea și susținerea comunității locale de artiști, prin organizarea unei serii de activități artistice-culturale și de recreere, printre care teatru, muzică, film, simpozioane, expoziții, dar și numeroase ateliere dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Ca mecanism contemporan de activare a spațiilor alternative, va fi amenajat un spațiu de tip muzeal dedicat cafelei și o mini-cafenea tematică.”, a spus Oana Pâslaru, manager de proiect Asociația Prin Banat.
În interior, turnul poate găzdui aproximativ 70 de persoane.
Proiectul de revitalizare a Turnului de Apă din Iosefin este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Primăria Timișoara, alături de Asociația Prin Banat. Valoarea totală a proiectului este de 10, 9 milioane de lei, din care 85% sunt granturi, 15% cofinanțarea națională, iar două milioane de lei reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect.