FOTO Primul cinematograf reabilitat de Primăria Timișoara se deschide pentru public în primăvară. Cum arată

mgl0094
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

În urma unei investiții de două milioane de euro, fostul cinematograf Victoria, aflat în zona Bălcescu, este primul la care Primăria Timișoara a terminat lucrările de reabilitare. Acesta se va deschide pentru public în primăvară, iar biletul la film va costa cât un cappuccino.

Primăria Timișoara are în plan să reabiliteze cinci dintre fostele cinematografe de stat din oraș. Este vorba de Victoria, Dacia, Studio, Timiș și Freidorf, care vor găzdui proiecții de filme, concerte, spectacole și expoziții. Primul dintre ele, Cinema Victoria, aflat în zona Bălcescu, este gata de recepție, după ce lucrările de reabilitare au fost finalizate. Investiția se ridică la aproximativ două milioane de euro.

Cinema Victoria a fost închis de mulți, mulți ani, iar acum se va redeschide, tocmai pentru că avem o sală gata dotată, iar miza este să umplem această sală cu viață. Miza este să umplem cu viață mai multe cinematografe, nu doar acesta, pe care municipiul Timișoara le-a primit înapoi cu o singură condiție, să le reamenajeze și să păstreze această funcțiune de cinematograf. Noi suntem în execuție cu cinci cinematografe momentan. În Piața Bălcescu este Cinema Victoria, în Piața Victoriei este Cinema Timiș, Cinema Studio este tot în centru, Cinema Dacia și în Freidorf vechiul cinematograf pe care-l transformăm într-un centru cultural și social. Toate aceste spații vor avea în total 1.500 de locuri de cinematograf și pe acoperiș la Studio vom mai avea 80 de locuri în plus. Adăugăm un număr consistent de locuri de cinema în Timișoara, 4.600 de locuri de cinema pe partea comercială. Nu ne propunem să devenim un alt operator de cinema, ci ca aceste cinci cinematografe să devină spații ale comunității și spații în care se întâmplă mult mai mult decât doar niște proiecții de film”, a declarat Dominic Fritz.

 mgl0077

În ceea ce privește Cinema Victoria, acesta va fi deschis pentru public cel mai probabil în luna mai a acestui an, după ce vor fi obținute toate avizele. Sala are 200 de locuri și este dotată cu ecran retractabil, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru.

Primarul Timișoarei a explicat că fiecare dintre cele cinci cinematografe reabilitate vor avea o identitate proprie.

Cinema Victoria ne propunem ca pe lângă această funcțiune de cinema să devină o sală de teatru, de stand-up comedy, o scenă pentru teatrul studențesc, teatrul independent, cred că și dans contemporan se poate întâmpla. Pentru Cinema Studio există un parteneriat cu mai multe ONG-uri care activează în zona de filme independente. Acolo va fi un cinema de artă. Cinema Timiș are o oarecare tradiție de muzică, de aceea scena va fi dedicată mai ales muzicii, concerte jazz, rock, trupe locale și nu numai. Acolo va fi sala cea mai mare, dar avem și o sală mică în subsol, unde putem să facem diverse seri de jazz, etc. Cinema Dacia va avea funcțiune de educație. Vom colabora cu școli din Timișoara, cu alte instituții, vom avea multe filme documentare, proiecte împreună cu elevi din Timișoara și zona periurbană. Și în Freidorf reabilităm cinematograful de acolo, care este destul de mic. Va funcționa și un centru social acolo, vrem să îmbinăm cultura cu socialul, să avem filme pentru persoane vulnerabile și proiecte care includ în cultură cartierele mărginașe și persoanele vulnerabile”, a detaliat Dominic Fritz.

 mgl0242

Edilul-șef a precizat că în această primăvară va fi deschis publicului Cinema Victoria, iar în toamnă urmează și Cinema Dacia. Celelalte trei cinematografe vor fi funcționale de anul viitor.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Pentru a da viața acestor cinematografe care sunt reabilitate de Primăria Timișoara, reprezentanții instituției au apelat la un expert în domeniu. Este vorba de Ioana Dragomirescu, care a precizat că spectatorii vor plăti, în general, un bilet la film care va costa cât un cappuccino.

Nu ne propunem să facem profit cât mai mult. Se știe că nu se pot face câștiguri substanțiale din cultură. Nu s-au stabilit încă tarifele, dar vor fi sub cele practicate în centrele comerciale pentru că oferta și experiența va fi diferită. Va fi un tarif diferențiat la spectacolele de teatru și la proiecțiile de film, vor fi reduceri pentru elevi, pensionari, studenți. Cât un cappuccino va costa un bilet la film, între 15 și 20 lei”, a afirmat Ioana Dragomirescu.

 mgl0098

 mgl0148

 mgl0239

 mgl0234

 mgl0202

 

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/