La Timișoara s-a inaugurat Compartimentul de Cardiologie Pediatrică la Institutul de Boli Cardiovasculare de lângă Pădurea Verde. Medicii au făcut deja primele cinci operații, iar copiii sunt într-o stare bună, sub supravegherea personalului specializat. Dorința doctorilor este ca pe viitor să ajungă să opereze anual 100 de copii bolnavi de inimă.
Sunt aproape 20 de ani de când s-au făcut la Timișoara ultimele intervenții pe cord la copii. În ultimii ani, doctorii de aici au muncit să amenajeze un compartiment dedicat total cardiologiei pediatrice. Primii cinci copii au fost deja supuși intervențiilor chirurgicale. Ei au vârste cuprinse între 2 și 7 ani.
„Ieri au fost efectuate 3 operații la copii între 2 și 7 ani, dintre cele mai simple malformații congenitale. Am dorit să începem cu cazurile ușoare ca să meargă totul foarte bine. Astăzi sunt planificate încă două operații. La fel, sunt operații simple, care pot fi făcute oriunde de o echipă antrenată. Pe parcurs ne dorim să creștem experiența echipei. Mie mi-a revenit sarcina să selectez personalul medical. Din 2020 am reușit să angajez 15 asistente medicale, dintre care 6 sunt cu experiență, au lucrat la pediatrie, la neonatologie. Celelalte au fost în misiunile făcute la Marie Curie, au fost și la Târgu Mureș, toți ne susțin. Medicii sunt foștii mei rezidenți, au crescut cu mine. Au 6 ani de rezidențiat de chirurgie cardiovasculară. De 3 ani i-am întrebat dacă vor să facă chirurgie cardiacă pediatrică și i-am trimis la toate misiunile.”, a declarat medicul Marian Gașpar, șeful secției de Chirugie de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.
Anual, în România se nasc până la 1.300 de copii cu probleme la inimă, iar dintre aceștia doar în jur de 400 erau operați în țară – la București, Cluj, Iași și Târgu Mureș. La Timișoara, ținta medicilor este să opereze 100 de copii cu boli de inimă într-un an, iar mai târziu, chiar și 250 de micuți pe an.
„Noi, astăzi, nu ne permitem ca oamenii din zona Banatului sau din vestul țării să se ducă sute de kilometri să trateze o intervenție, trebuie rezolvați aici. Obiectivul nostru este ca în 5 ani să începem să facem 200-250 de operații pe an, Dacă mergem încet, ajungem la un sfârșit bun.”, a spus profesorul Tammam Youssef, de la Clinica San Donato din Milano.
Noul compartiment de cardiologie pediatrică de la Timișoara este complet separat de cel destinat adulților, are 12 paturi, alte 4 pentru terapie intensivă, două săli de operație cu dotările complete. Sunt 3 chirurgi tineri care îi vor opera pe copii, iar în compartiment mai sunt doi medici de ATI, un medic pediatru și asistenți medicali. Toți au făcut pregătire de specialitate în Milano, cu doctorii de la Clinica San Donato. De altfel, intervențiile care au loc acum și vor avea loc în etapa următoare la Institutul din Timișoara sunt asistate de doctorii de la Milano.
„Înseamnă îndeplinirea unui vis. (…) Nu pot să vă spun niște sume exacte, cât am investit, banii alocați strict chirurgiei pediatrice au fost în jur de 7,5 milioane lei, iar o sumă echivalentă s-a investit în lucruri necesare pentru funcționarea chirurgiei pediatrice. (…) Avem o echipă tânără, obligatoriu oameni tineri pentru că după o anumită vârstă nu mai poți opera copii. E o profesie de sine stătătoare, dificilă, dar vom aduce, în măsura în care ne vom extinde, alți oameni, alți chirurgi.”, a declarat Luca Constantin Tudor, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.
Fondurile pentru amenajarea compartimentului au venit din mai multe surse: Ministerul Sănătății, printr-un parteneriat cu Banca Mondială, sponsorizări și fonduri europene. Mitropolia Banatului a donat toate paturile din clinică. Prezent la evenimentul de inaugurare a noului compartiment, mitropolitul Banatului le-a dat asigurări celor prezenți că va încerca să sprijine la achiziționarea unui angiograf și a unui aparat RMN.