FOTO Premierul Ciucă, prezent la deschiderea TM2023: „Scriem azi o nouă pagină de istorie”

img 1283

Nicolae Ciucă, premierul României, a participat, vineri seara, la gala organizată la Palatul Operei în deschiderea Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. „Scriem azi o nouă pagină de istorie în parcursul european dinamic al României”, a precizat premierul Ciucă.

O ceremonie de gală „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” a avut loc, vineri seara, la Palatul Culturii. Printre cei prezenți la eveniment s-a numărat și Nicolae Ciucă, premierul României, care a vorbit despre importanța acestui titlu pentru Timișoara și România.

Scriem astăzi o nouă pagină de istorie în parcursul european dinamic al României. Sunt convins că Timișoara va continua modelul Sibiului și va străluci în acest an, așa cum sugestiv indică motto-ul “Revarsă-ți lumina, Luminează-ți orașul”. Timișoara nu este doar orașul-martir care a aprins scânteia libertății în anul 1989 – “Azi la Timișoara, mâine în toată țara!”. Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa, care emană neîncetat vibrațiile de cooperare, dialog și creativitate în rândul generațiilor sale seculare unite în diversitate. (…) Doresc să felicit, pe această cale, toți actorii guvernamentali și locali implicați în procesul obținerii de către Timișoara a statutului de Capitală Culturală Europeană. Le mulțumesc tuturor celor implicați, societății civile și voluntarilor pentru eforturile susținute și neîntrerupte depuse. Îi asigur de continuarea sprijinului material și uman din partea Guvernului României. Mulțumesc, în egală măsură, Comisiei Europene pentru sprijinul oferit Timișoarei în parcursul spre obținerea acestui titlu de marcă”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul României a afirmat că Timișoara realizează noi punți de legătură între comunitățile culturale, ca urmare a deținerii acestui titlu.

Moștenirea culturală de excepție, creativitatea și bogăția au deschis în anul 2007, drumul României în Uniunea Europeană și au situat-o în prim-planul valorilor culturale ale comunității. Astăzi, aceleași valori dau suflet identității europene puternice a României și îi susțin idealurile de dezvoltare, bunăstare și de accedere la cea mai reprezentativă organizație din lume. Orașul-martir care a aprins scânteia libertății în 1989 deschide începând de astăzi noi punți de legătură între comunitățile culturale și își exersează vocația europeană – azi în Timișoara, mâine în întreaga Europă. Urez succes Timișoarei și timișorenilor în continuarea contribuției lor la cultura românească și europeană”, a precizat Nicolae Ciucă.

img 1276

Klaus Iohannis, președintele României, nu a fost prezent la Timișoara. Însă pe scenă a urcat Sergiu Nistor, consilier prezidențial, care a citit mesajul transmis de președintele României.

Transmit tuturor cetățenilor Timișoarei felicitările mele și urez mult succes în implementarea programului cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, unul dintre cele mai importante momente din istoria orașului de pe Bega din secolul 21. Acest titlu are ca obiectiv transformarea Timișoarei într-un pol cultural de importanță europeană. Vă urez să vă bucurați de ceea ce Timișoara – Capitală Europeană a Culturii vă va oferi, să primiți și să dați mai departe lumina creației și a cunoașterii”, a transmis Klaus Iohannis, printre altele.

img 1288

Printre cei prezenți la gală s-a numărat și comisarul european Adina Vălean, care a afirmat că „Timișoara intră în comunitatea orașelor care au primit titlul de Capitală Europeană Culturală și doresc să vă felicit în numele Comisiei Europene. Acest titlu vine cu responsabilități, dar și cu beneficii. Experiența celorlalte orașe ne arată că deținerea acestui titlu a avut beneficii pe termen lung, fostele capitale culturale au reușit să atragă mai mulți turiști și să promoveze turism de calitate la nivel național. De asemenea, acest titlu aduce și alte investiții decât cele legate de evenimente culturale. Vă asigur că voi fi la Bruxelles ambasadorul Timișoarei”.

Totodată, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a precizat că programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 este „un program ambițios. Sunt convins că la final toată lumea va fi fericită și se va felicita pentru acest an”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

img 1294

De asemenea, pe scenă a urcat și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, care a declarat că „ce an fabulos va fi anul 2023 pentru Timișoara și județul Timiș. Sunt deosebit de bucuros că instituția pe care o reprezint este parte din această poveste. CJ Timiș a contribuit considerabil pentru valorificarea ofertei culturale a Timișoarei și județului. CJ Timiș propune de-a lungul anului 2023 un an artistic spectaculos. CJ Timiș a pregătit festivaluri internaționale importante, capabile să atragă un public numeros”.

img 1299

Ultimul care a luat cuvântul a fost Dominic Fritz, primarul Timișoarei. În timpul discursului său, edilul-șef a rostit câteva propoziții și în limbile maghiară, germană și engleză, spre deliciul publicului, care l-a aplaudat.

Nu suntem perfecți, nici în Europa, nici în România, nici în Timișoara. Dar Capitala Culturală nu este un titlu care să premieze perfecțiunea, ci unul care celebrează ambiția unui oraș de a nu sta pe loc. Tocmai din recunoașterea propriilor vulnerabilități se naște energia creatoare care mișcă un oraș. Programul nostru cultural, cu cele peste 1.000 de evenimente, și proiecte din acest an, ne va confrunta cu speranțe, frumusețe și excelență, dar și cu limite, cu frici și vise frânte. Uneori incomod. Dar niciodată cinic. Niciodată pentru a descuraja. Ci mereu pentru a construi, pentru a crește încrederea. În valorile noastre, în semenii noștri, în forțele noastre proprii. A crește încrederea, acesta este misiunea culturii. Asta este invitația noastră către Europa în acest an. Dragii mei timișoreni: vă mulțumesc pentru toată implicarea și dăruirea încăpățânată din ultimii 10 ani pentru acest proiect, tuturor celor care au crezut în potențialul acestui oraș, care au muncit și care muncesc pentru el. Să savurăm acest an, și să dăm mai departe, mândri și încrezători, tot ce avem de dat.  Dragi români din toată țara: suntem și capitala voastră! Veniți la Timișoara să redescoperiți România, sa reaprindem împreună spiritul inovator al acestei țări, să vă încărcați cu speranță și lumină”, a spus Dominic Fritz.

Aproape de finalul galei, în centrul Timișoarei a avut loc o pană de curent. Astfel, Palatul Culturii a fost în beznă mai bine de cinci minute. La începutul și la finalul galei au avut loc și câteva momente artistice.

img 1290

img 1273

img 1270

img 1252

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/