A șaptea ediție a tradiționalului ConCentrica, organizat de Biblioteca Județeană Timiș în Piața Libertății din Timișoara, a adunat sute de elevi, scriitori, medici, persoane din instituțiile publice din oraș, dar și jandarmi care au participat la cea mai mare lectură publică din țară.
La ConCentrica, în acest an, publicul a citit din antologia Festivalului Internațional de Literatură LitVest din 2019 – „LitVest text buffet”. Au fost invitați elevi de la mai multe școli din județ, poeți din Timișoara, medici, dar și jandarmi pregătiți, marți, pentru o altfel de misiune.
„Am venit aici pentru că îmi place lectura. Citesc destul de des și îmi place lectura deoarece cărțile nu te judecă, sunt o poartă către imaginație.”, a spus Mira, elevă în clasa a V-a la Liceul David Voniga din Giroc.
„Poezia pe care am ales-o, «Înotătoarea», mi se pare o poezie destul de faină. O simt cumva. Îmi place foarte mult apa, îmi place să înot. «Până la glezne, până la genunchi/Până la talie, până la piept/Până la umeri, până la gât» mi s-a părut o chestie pe care și eu aș face-o oriunde aș fi. Nu citesc foarte des, dar citesc uneori.”, a spus un alt elev, în clasa X-a la Liceul Electrotimiș.
„E prima mea participare. Am citit poezia și mi-a plăcut foarte mult. E frumos momentul cu totul. Am ales să vin pentru că am observat că toată lumea e foarte interesată și entuziasmată de moment.”, a spus Maria Safta, de la Jandarmerie.
Prezenți în Piața Libertății au fost și poeți din Timișoara care au participat la LitVest2019.
„Tudor Crețu a făcut un lucru minunat pentru că asta e marea problemă a culturii românești, în spațiul public nu se citește și atunci, cumva cu forcepsul, Tudor Crețu extrage publicul de acolo de unde se ascunde el, acasă, la școală, în instituții și îl aduce, îl obligă practic să citească. Și poate obligația asta devine un obicei. Cam acesta ar fi scopul. Nu știm, sperăm. Eu am să citesc ultimul volum pe care l-am lansat anul acesta la Bookfest, la București, «Anestezia. un singur poem», apărut la Casa de Pariuri literare. Am pornit de la dosare CNSAS pe care le-am studiat cu groază. Am scris practic poezie pornind de la această poveste a noastră de 50 și ceva de ani, România în lagărul concentraționar. Prezentul ne dovedește că de fapt lucrurile astea nu se schimbă niciodată și că oricând dictatura este around the corner.”, a declarat scriitoarea Daniela Rațiu.
Medicul Dorel Săndesc a citit cel mai recent volum lansat de scriitorul Tudor Crețu, Blesteme & more.
„Poezia e una din dependențele mele pe care le recunosc public. Faptul că am citit m-a ajutat să mă exprim mai bine, chiar să înțeleg mai bine ce citesc. Cei care merg la sală să facă fitness, să își dezvolte mușchii și după aia știu că trebuie să meargă în continuare că altfel se fleșcăiesc… a citi literatură non-profesională este fitness-ul ideal, perfect, de neegalat.”, a spus Dorel Săndesc.
ConCentrica este conceput de Biblioteca Județeană din Timișoara și – la fel ca „Pătura care citește”, „Lecturi aprinse” sau „Fila” – are menirea de a implica publicul în lectură și de a face un happening comunitar.
„Pentru prima dată în istoria acestui oraș s-a generat export de formate culturale. «Pătura care citește», de exemplu, se organizează la Craiova, s-a organizat la Sibiu, la Brașov, evenimente similare se organizează la Lugoj și nu numai – – asta arată că spre a fi cu adevărat capitală culturală trebuie, în primul rând, să exporți, nu doar să imporți. Orașul Liverpool nu a rămas în istoria muzicii pentru cine a venit să concerteze acolo, ci în primul rând pentru cine a plecat de acolo. De exemplu, Beatles. Am dat un exemplu voit exagerat ca să se înțeleagă mai bine. Așa stând lucrurile, aceste lecturi publice constituie poate cea mai semnificativă tradiție literară a Timișoarei dintre cele apărute în ultimii 10-15 ani. Aceste evenimente care constituie un fenomen, rămân profund legate de loc. Pentru că nimeni poate în lume, în niciun alt oraș nu mai are tradiția aceasta a lecturilor publice de acest tip. Prin urmare, Capitala Culturală Timișoara a avut, are, va avea și acest portofoliu la bază care este rarisim, dacă nu unic.”, a declarat scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.
Primul eveniment ConCentrica a fost organizat în 2016. Atunci, publicul a citit integral volumul O casetă cu șerpi, de Petre Stoica.