FOTO. Peste 50 de voluntari au pus umărul la amenajarea traseului celor 22 de mori de apă din Rudăria

rudaria6

Peste 50 de voluntari au răspuns în acest weekend apelului inițiat de Asociația „Acasă în Banat”, astfel că au contribuit la amenajarea traseului celor 22 de mori de apă din Rudăria.

Asociația „Acasă în Banat” anunță că în acest weekend a avut loc cea de-a doua etapă a proiectului „Hai la Rudăria”. Astfel, peste 50 de voluntari s-au mobilizat pentru a pune umărul la amenajarea traseului celor 22 de mori de apă din localitatea Eftimie Murgu (Rudăria), din județul Caraș-Severin.

Mobilizarea a fost excelentă și doar canicula a mai temperat din dorința și determinarea voluntarilor de a face treabă în sprijinul comunității locale pentru punerea în valoare a morilor din localitate. În această etapă s-a lucrat cu precădere la marcarea și amenajarea traseului, în special porțiunea din vatra satului, cea mai puțin cunoscută publicului și turiștilor. Voluntarii au făcut eforturi deosebite pentru recuperarea celei de-a 22-a mori, cea din Țarina, care de ani de zile nu mai funcționează. Pe lângă defrișarea vegetației pe traseul care duce la aceasta, a fost construită o punte peste pârâul Ilochii, a fost reparat stăvilarul și a fost curățat canalul de aducțiune a apei spre aceasta pentru a putea fi repusă în funcțiune. La Moara Vlăgioanea, o echipă de voluntari a lucrat la înlocuirea acoperișului puternic degradat cu șindrilă de gorun”, au informat reprezentanții ONG-ului timișorean.

leader board 728 x 90 px

De asemenea, voluntarii au intervenit și pe malul stâng al Rudăriei, unde s-au făcut eforturi deosebite pentru defrișarea traseului, ecologizare, pietruirea zonelor din jurul a două mori și alte lucrări necesare pentru ca turiștii să descopere morile din sat în cel mai plăcut mod cu putință. Totodată, echipe de voluntari au lucrat cu spor și în zona morilor din Cheile Rudăriei la vopsirea balustradelor și amenajarea morii Batolea.

Asociația Acasă în Banat transmite că voluntarii au început și marcarea traseului, urmând ca în etapa a treia să fie instalate indicatoare și hărți pentru turiști.

rudaria8

rudaria7

rudaria6

rudaria5

rudaria4

rudaria1

rudaria2

rudaria3