Foișor muzical, fântâni arteziene și spații destinate divertismentului sunt câteva dintre elementele ce compun noua imagine a Parcului Central „Anton Scudier” din Timișoara. Momentul inaugurării a fost marcat de reprezentații Primăriei Timișoara prin tăieri de panglică, șampanie și înmânări de diplomă.
Peste 6 hectare au fost refăcute complet. Parcul a fost amenajat după modelul grădinilor vieneze și este oficial deschis pentru timișoreni.
„Modernizarea a constat în realizarea de noi aranjamente florale, plantarea de arbori și arbuști, refacerea gazonului cu covor de iarbă pe suprafețe foarte întinse ale parcului, refacerea aleilor, a mobilierului urban, instalarea unui sistem de irigare și realizarea unui frumos foișor. S-au amenajat 5.232 de metri pătrați de alei din pavele, 5.960 de alei asfaltate și 440 de metri pătrați sunt alei nou create cu pavele dopiot. S-au plantat 4.635 de arbori şi arbuşti, 1.398 de plante perene, 280 de trandafiri, peste 20.000 flori anuale, s-au transplantat 302 arbori şi arbuşti, au fost montate opt pergole, la fiecare pergolă fiind plantată o altă specie de liane”, a precizat edilul orașului.
Aproximativ 60.000 de metri pătrați au fost gazonați cu peluză. De asemenea, au fost instalate sisteme de irigare atât prin aspersiune, cât şi prin picurare, au fost amenajate trei gradene și s-au montat 134 de bănci, 56 de scaune şi 112 coșuri de gunoi.
În același timp s-a amenajat și pavilionul ce va fi dedicat evenimentelor culturale și de divertisment. Aici iubitorii de muzică sau șah se pot bucura de cele două pianine puse la dispoziție și de mesele destinate „jocului minții”. Ba mai mult, există și o zonă destinată nevăzătorilor, unde se află mai multe mese speciale pentru jocul de șah.
„N-aș vrea ca cei ce obișnuiau să joace șah în acest parc să se necăjească, pentru că ar face-o degeaba. Evident că au refăcut zona pentru șahiști, are o mulțime de mese, le-am asigurat condiții incomparabil mai bune de a-și satisface această pasiune pentru acest frumos sport, șahul. Și monumentul mare al Eroilor este mult mai bine pus în valoare acum, au fost înlăturate din jurul său anumite construcții care considerăm noi că au fost neavenite, acum este cum trebuie să fie un monument, în mijlocul unui platou el însuși maiestuos, omagiu eroilor neamului”, a spus Nicolae Robu.
Vă reamintim că lucrările de amenajare a parcului au început în urmă cu doi ani. Firma Lovrintim a fost cea care s-a ocupat de refacerea spațiului verde, valoarea investiției fiind de aproximativ 1,6 milioane de euro.
Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre cele mai vechi parcuri din Timișoara. Acesta a fost înființat în 1.880 din dispoziția generalului Anton von Scudier. Inițial, a fost cimitir civil și militar, iar un secol mai târziu a fost amenajat drept parc de promenadă.