FOTO. OncoHelp, investiție de 6 milioane de euro pentru aparatura Laboratorului de Radioterapie

Asociația OncoHelp dezvoltă centrul de oncologie, iar recent a anunțat demararea unui proiect de extindere a Laboratorului de Radioterapie. Centrul va deveni primul centru de radioterapie cu patru acceleratoare moderne, lucru care va grăbi eficiența și precizia tratamentelor de radioterapie a unui număr mai mare de pacienți. Aparatura ultramodernă va fi adusă din America, printr-un proiect de aproape 6 milioane de euro.

Extinderea se va realiza prin construcția a două buncăre noi, care urmează apoi a fi dotate cu aparatură de ultimă generație. Reprezentanții asociației au transmis că este vorba despre dotarea cu aparatură Varian, de origine americană. Asociația a obținut certificatul de urbanism și a fost demarată procedura pentru obținerea autorizației de construcție a celor două buncăre. Laboratorul completează investiția realizată pentru construcția noii clădiri a Ambulatoriului de Radioterapie, care urmează să fie dată în folosință în lunile următoare. Acest ambulatoriu este construit în regim S+P+2 etaje și va deservi pacienților din partea de vest a țării, dar și din județe mai îndepărtate. În același timp oferă posibilități de cazare pentru 48 de pacienți.

Membrii asociației ar dori ca lucrările de construcție să înceapă în toamna acestui an și să finalizeze dotarea laboratorului în primăvara anului 2021. Specialiștii vorbesc și despre introducerea unui serviciu nou până la finalul anului. Este vorba despre Brahiterapie, adică o formă de radioterapie care necesită localizare exactă, precizie și tehnică de înaltă performanță.

„Se dorește achiziționarea de acceleratoare Halcyon și TrueBeam, cele mai noi și mai performante echipamente de radioterapie existente în acest moment. Astfel, Laboratorul de Radioterapie OncoHelp va deveni primul centru de radioterapie din România dotat cu patru acceleratoare moderne, putând astfel asigura cel mai eficient și precis tratament prin radioterapie unui număr din ce în ce mai mare de pacienți.  În prezent, în cadrul Laboratorului de Radioterapie OncoHelp sunt tratați, folosind cele cele 2 acceleratoare, un număr mediu de 125 de pacienți pe zi. Pe lângă aceștia, alți aproximativ 50 de pacienți sunt consultați zilnic în regim ambulator”, spun cei de la OncoHelp.