FOTO. Noutăți de pe șantierul Centrului Multicultural Timișoara

cm19

A fost finalizată structura liftului exterior al viitorului Centru Multicultural ce ia locul fostei Clinici de Dermatologie din Timișoara, anunță constructorul.

Centrul de pe strada Mărășești trebuie să fie gata anul acesta, după ce aproape 2 ani lucrările au fost sistate. Acum merg bine, așa că sunt șanse ca unul dintre cele mai importante proiecte pentru Timioara Capitală Europeană a Culturii să fie gata spre final de 2023.

Investiția de aici se ridică al 21 de milioane de lei. În noul centru, de peste 6.000 de metri pătrați, se vor regăsi Muzeul Cetății (demisol și parter); Centrul cultural polivalent, care va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele legate de Timișoara Capitală Culturala Europeană (demisol și parter); Centrul Cultural Francez și Centrul Cultural German (et. 1 și pod amenajat).

cm3

„Datorită noilor funcțiuni se impun noi accese la spațiile nou create, accese care se vor realiza prin construirea a două case de scară alipite construcției, în soluție pe structură metalică cu închideri din sticlă. Se vor executa lucrări din sfera restaurării ansamblului construit aferent Centrului Multicultural la nivelul fațadelor interioare și exterioare, dar și la nivelul spațiilor interioare ale acestuia, precum și lucrări de amenajare a curții interioare, conferindu-i-se acesteia un caracter public. Totodată, este necesară rigidizarea de ansamblu a clădirii prin turnarea unei centuri din beton-armat cu rol de saibă rigidă. Se va înlocui șarpanta din lemn și învelitoarea din tiglă ceramică tip solzi cu păstrarea unor elemente componente aflate într-o stare mai puțin degradată. S-au constatat de asemenea grave probleme structurale la nivelul planșeului existent din lemn la nivelul podului, fapt ce a condus la obligativitatea înlocuirii acestuia”, aflăm din descrierea proiectului de pe site-ul constructorului.

Imobilul este datat ca și construcție din 1754 – 1757, refăcut în secolul XIX și este înregistrat ca și monument istoric de valoare national. Destinația inițială a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea celui din Viena și cu 34 de ani înaintea celui din Budapesta.

cm1 cm2

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/