FOTO Muzeul Apei își deschide porțile la Timișoara peste câteva luni

muzeul apei2

Lucrările la Uzina de Apă de la Urseni sunt în toi, șantierul fiind vizitat și de Dominic Fritz la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, primarul Timișoarei susține că peste câteva luni Muzeul Apei își va deschide porțile pentru vizitatori.

Se lucrează de zor pe șantierul deschis la Uzina de Apă de la Urseni, care va fi transformată în Muzeul Apei. Dominic Fritz a dorit să vadă cu ochii lui care este stadiul lucrărilor și susține că Muzeul Apei se poate deschide peste câteva luni.

Uimitor de frumoasă este simplitatea patrimoniului industrial din Timișoara. Iar asta se vede și mai bine atunci când prin intervenții neinvazive, clădiri superbe sunt introduse în circuitul cultural și redate comunității. Asta se întâmplă la Uzina de Apă de la Urseni care peste câteva luni își va deschide porțile pentru vizitatori și turiști, transformată în Muzeul Apei. Lucrările sunt în toi, trei din clădirile vechii uzine – Grup Fântână nr 1, Stație Prefiltre, Stație Pompare – sunt refuncționalizate în spații muzeale, cu păstrarea utilajelor și instalațiilor de tratare a apei aflate în interior, care sunt perfect conservate. Se construiește un corp de clădire nou, unde va fi recepția vizitatorilor. Curtea viitorului muzeu este amenajată cu bazine decorative de apă statice sau interactive și exponate pentru copii”, a afirmat primarul Timișoarei.

muzeul apei1

Muzeul Apei se realizează la Timișoara în urma unei investiții de aproximativ opt milioane de lei, alocați de compania de apă și canal Aquatim.

Mă bucur că Muzeul Apei va fi unul din punctele de atracție a Capitalei Europene a Culturii. Pentru că va vorbi atât de frumos despre identitatea noastră culturală locală, despre oamenii care au crezut în potențialul Timișoarei și ne-au lăsat moștenirea de care astăzi suntem așa de mândri”, a precizat Dominic Fritz.

Uzina de Apă de la Urseni este prima uzină de apă a Timișoarei. Este considerată monument de arhitectură industrială și se află în conservare. A fost construită între anii 1911 – 1912, în stil secession, fiind lucrarea primului arhitect șef al Timișoarei, Székely László. A fost dată în folosință în anul 1914 și a făcut parte din proiectul lui Stan Vidrighin de alimentară cu apă și canalizare a Timișoarei. A dat apa potabilă a orașului până în 1991.

Din septembrie, Uzina de apă de la Urseni va deveni Muzeul Apei. Primul eveniment pe care îl va găzdui, eveniment premergător anului Capitalei Europene a Culturii, este expoziția itinerantă a Institutului Național al Patrimoniului, cu tema Art Nouveau în România.

muzeul apei5

muzeul apei4

muzeul apei3

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/