FOTO. Morile de la Rudăria, vedete la 2 secole de la nașterea liderului Revoluției din 1848!

Muzeul sătesc este locul unde istoria, tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile nu mor. Este locul unde întâlnești destoinicia, hărnicia și inventivitatea țăranului român.

De aceea, an de an la Eftimie Murgu cărturarii satului organizează Sărbătoarea Muzeelor Sătești. Anul acesta manifestarea a ajuns la ediția a VI-a, ocazie cu care au participat reprezentanți ai mai multor instituții de cultură din Serbia, dar și din județele Arad, Timiș, Sibiu și Caraș-Severin. Au fost marcate în cadrul acțiunii: 150 de ani de la nașterea doctorului Ion Sârbu, laureatul marelui premiu Năsturel al Academiei Române; 210 ani de la nașterea liderului Revoluției de la 1848 din Banat, Eftimie Murgu; 605 ani de la atestarea documentară a satului Gârliște (vechea denumire) și 245 de ani de la înființarea școlii din localitate cu predare în limba română.

mori rudaria

Toate acestea i-au determinat pe organizatori să cinstească memoria personalităților mărețe din trecutul localității. De aceea, în acest an, declarat ca An al Culturii, în Eftimie Murgu vor avea loc mai multe acțiuni care să promoveze cultura, tradiția și istoria acestui loc unic prin peisaj, floră, arhitectură arhaică, legende și povești.

Organizatorii, Primăria, Consiliul Local Eftimie Murgu și Asociația Banatcult, alături de profesorul Gheorghe Rancu, au acordat diplome tuturor participanților pentru comunicările expuse. Au fost prezentate expoziții de documente, medalii, cărți vechi, costume populare vechi de peste 100 de ani, dar și o expoziție culinară de la care nu au lipsit pâinea de Pecica sau urda, cașul și brânza de pe Valea Almăjului.

mori rudaria mori rudaria

În deschiderea acțiunii, primarul localității, Imbrescu Ilia Licu, I-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al localității colonelului Liviu Groza, un împătimit de istorie și un specialist în istoria Regimentului de Graniță, cu peste 55 de volume de specialitate editate, care în ultima perioadă a acordat mai multe documente, cărți și hărți militare muzeului sătesc din Eftimie Murgu.

Participanții au putut vizita la finalul simpozionului morile de apă unice în țară, așezate asemenea unei salbe de mărgele de-a lungul cursului apei, pe o lungime de 3 km în afara satului, pe râul Rudăria.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/