Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, s-a aflat astăzi la Timişoara într-o vizită în care a dorit să vadă la faţa locului care este stadiul lucrărilor la Centura de Sud a Timişoarei. Înainte însă a avut o întâlnire de aproximativ două ore la Palatul Administrativ, unde a prezentat proiectele de infrastructură pentru partea de vest a ţării.
Bode a prezentat portofoliul de proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport rutier şi feroviar din Regiunea de Vest. A fost încheiat şi un protocol între Primăria Timişoara şi Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA de colaborare şi de susţinere a implementării proiectelor importante, cum ar fi modernizarea liniei de cale ferată Caransebeş-Timişoara-Arad. 35 km sunt pe raza administrativă a judeţului Timiş, 28 pe raza judeţului Arad. „Sunt convins că semnarea acestui protocol va duce la o colaborare mult mai bună între cele două instituţii”, a rezumat Lucian Bode scopul semnării acestui protocol.
Mai mult, ministrul a prezentat un plan de dezvoltare pe termen lung, pe zece ani, în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura de transport.
„Am venit în faţa timişorenilor cu un plan de dezvoltare a infrastructurii de transport, fie că vorbim de infrastructura feroviară sau de cea rutieră. Vom semna şi un protocol de susţinere a proiectelor în infrastructura feroviară. Următorii 10 ani vor fi anii reclădirii României. Infrastructura de transport va fi coloana vertebrală pe care se va ridica România. Simbioza dintre dezvoltarea infrastructurii şi dezvoltarea economică reprezintă cheia propulsării unei regiuni. Cred că Guvernul va face funcţională relaţia dintre cei doi factori prin măsuri economice active, reversibile şi sustenabile”, a declarat Lucian Bode.
Ministrul a menţionat că şi-a propus să menţină deschise toate şantierele şi să deschidă altele. „Pe perioada pandemiei a fost foarte greu să realizăm acest lucru, dar mă bucur că am reuşit. În următorii 10 ani trebuie să închidem toate coridoarele din reţeaua principală. Până în 2030 România are obligaţia să finalizeze coridoarele reţelei principale. Suntem obligaţi să accelerăm implementarea proiectelor de infrastructură pe toate coridoarele din reţeaua principală şi să le recepţionăm. Angajamentul naţional este să alocăm 2% din PIB pentru investiţiile în infrastructura de transport”, a mai spus Bode.
Vizita la Timişoara s-a încheiat cu o deplasare pe şantierul Centurii de Sud, acolo unde Nicolae Robu a dat asigurări că va urgenta finalizarea lucrărilor, însă vremea nu a fost de partea lui. Dacă în prima parte a zilei ministrul s-a aflat la Timişoara, după aceea a plecat la Arad pentru întâlniri similare.