FOTO: Mănăstirea Vasiova, o oază de linişte pentru bocşeni!

Înfiinţată de mai bine de 100 de ani, Mănăstirea Vasiova, cu Hramul ,,Sfântul Ilie de la Izvor”, s-a transformat uşor, uşor într-o adevărată oază de spiritualitate şi duhovnicie. Anul acesta, lăcaşul a beneficiat de un sprijin din partea Primăriei Bocşa.

După ce a fost ridicată în doar trei luni de zile, în 1905, şi desfiinţată de regimul comunist care a trecut toată averea mănăstirii în proprietatea statului, aşezământul de la Vasiova a fost transformat în sanatoriu TBC pentru copii, apoi într-o şcoală ajutătoare. Pe atunci au mai rămas câteva maici care se ocupau de îngrijirea bisericii, adăpostindu-se în arhondaric. După 1989, clădirea mănăstirii a fost retrocedată, iar viaţa monahală a reînflorit. În ultimii ani s-au amenajat un paraclis de iarnă, târnosit de Preasfinţitul Laurenţiu Streza, şi un foişor de vară spaţios, amplasat în curtea mănăstirii, târnosit de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, în anul 2008.

petrica ion preot

Deşi se află în curs de organizare un muzeu mănăstiresc, proiectele se dezvoltă şi mai mult în cadrul lăcaşului ,,Sfântul Ilie de la Izvor”. Primăria Oraşului Bocşa a ieşit în întâmpinarea celor de la mănăstire cu o sumă modică, aceasta fiind folosită pentru schimbarea sistemului de încălzire. ,,Ca în fiecare an, am depus şi noi proiecte pentru finanţare la Consiliul Local şi Judeţean, alături de alte biserici şi mănăstiri. Suntem foarte mulţumiţi că din bugetul alocat pentru Culte, Primăria Bocşa ne-a oferit o sumă de 10.000 de lei pentru schimbarea sistemului de încălzire, de pe centrală de gaz pe centrală de lemn. Noi aveam nevoie de o încălzire de genul acesta, vom încerca să o schimbăm şi o vom face pe reţeaua existentă deja, doar că ne trebuie o centrală. Ne gândeam că vom obţine un sprijin mai mare, dar am beneficiat doar de aproximativ 20%, oficialii încercând să păstreze această valoare pentru un anumit echilibru şi pentru a nu crea divergenţe între biserici”, a explicat Petrică Ion, preot în cadrul Mănăstirii Vasiova.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637004922903″]

În prezent, Mănăstirea ,,Sfântul Ilie de la Izvor” este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, iar cele 11 suflete se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, lăcaşul fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului. S-au amenajat spaţii de cazare pentru doritorii de linişte, care după tradiţia mănăstirească pot sta trei zile, dar şi o bibliotecă pentru aceştia. Numele hramului se datorează existenţei unui izvor de apă cu puteri miraculoase, aflat la intrarea în sfânta mănăstire.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/