FOTO. Lubenițele din Oltenia, preferatele reșițenilor de aproape 20 de ani!

loredana lubenite

Dacă unii spun că agricultura este un pariu, cu siguranță lubenițele din Unirea de la Piața Sud Reșița reprezintă biletul câștigător! Cele mai dulci lubenițe din Oltenia ajung pe mesele reșițenilor de aproape 17 ani.

Loredana Zăvadă aduce la Piața Sud în fiecare an lubenițe roșii, mari și pline de dulceață. Alegerea de a crește acest tip de cultură are origini în familie. Atât părinții ei, cât și cei ai soțului au o istorie legată de pepenii verzi și au știut mereu să se adapteze când vine vorba de situațiile dificile. Cu toate acestea, Loredana spune că nu doar un bun agricultor poate influența gustul lubeniței: „Dulceața nu depinde de noi. Depinde de soi, depinde de climă, depinde de Cel de sus. Dacă este un an ploios, automat nu au aceeași dulceață și depinde foarte mult de soiul cultivat, acela face diferența. Sunt pretențioase în anii cu ploaie. Când nu plouă, nu avem treabă, dar, în principal, când plouă atunci avem cele mai mari probleme la creșterea lor. Și anul acesta, la începutul plantatului, când am plantat răsadul din solar în câmp am avut două săptămâni de foarte mari probleme din cauza frigului. Am avut două săptămâni în care plantele au stat pe loc. La multă lume s-au distrus atunci când erau -2°C noaptea. Noi am reușit să le salvăm. Pe cele pe care le-am salvat le-am pus pe piață”.

lubenita dop

Venitul la Reșița a devenit deja o tradiție atât pentru Loredana, cât și pentru orășeni. De peste 15 ani bate drumul de la Dolj până în Caraș-Severin. Clienții care trec prin piață sunt încântați de lubenițele ei și copiii își roagă părinții să meargă la tanti cu lubenițe bune. „Sunt în jur de 17 ani de când vin la Reșița, în Piața Sud. Drumul este obositor, avem transportul nostru, nu asta e problema. Problema este căldura. Lubenițele se încălzesc dacă stau mult. Mulțumim lui Dumnezeu, ne vindem marfa! Avem cui vinde. Ai marfa bună, omul revine. N-ai, nu mai vine! Cunosc clienții, care vin la mine de atâția ani. Lubenițele noastre nu sunt stropite. Dacă le pui ceva tratamente și vinzi în același loc nu îți mai vine clientul. Nu ai cum să vinzi în același loc.”, a povestit Loredana pentru Express de Banat.

lubenite unirea

lubenita (2)