Mai mulți arheologi din Timișoara, în colaborare cu arheologi maghiari, au făcut noi descoperiri la situl arheologic de la Igriș, la 4 ani de când au început săpăturile în zonă. Anul acesta a fost exploatată o nouă parte, unde a fost găsită partea răsăriteană a Mănăstirii Egreș, precum și mai multe schelete și obiecte ce atestă civilizația specifică secolului al XII-lea.
Noile descoperiri
Timp de 8 săptămâni, echipa arheologică de la Universitatea Catolică Péter Pázmány din Budapesta, formată din: doctorul arheolog Major Balázs Major, Attila Türk, Róbert Lóki, Peter Lango și tinerii arheologi, precum și echipa de arheologi de la Timișoara (Daniela Tănase, arheolog doctor, Stefan Pop biolog, Bogdan Craiovan și studenții săi) au efectuat cercetări pe un alt lot al terenului de la Igriș. În anii trecuți au fost atestate aici fragmente din fosta Mănăstirea Egreș, iar în acest an a fost scoasă la suprafață latura cea mai importantă a bisericii. Mai mult, se vorbește despre corpul unei noi biserici descoperite vizavi.
În interiorul transeptului au fost identificate mai multe schelete, care se preconizează a fi ale membrilor clerului și ai elitei. Unul dintre ele ar aparține unui călugăr al Ordinului Cistercian, înmormântat în sicriu cu armături de fier care s-au păstrat bine, iar asupra lui s-a descoperit un brâu care la capăt are mărgele de os. Au fost descoperite și două monede care așteaptă restaurarea; de asemenea, au fost identificate și schelete de copii în spatele altarului și un schelet al unei femei, care a fost găsit îndoit.
Descoperirea făcută este de o importanță fantastică din punct de vedere arheologic, întrucât latura bisericii găsite are o valoare incontestabilă. Tot aici se preconizează că a fost înmormântat regele Andrei al II-lea al Ungariei, în zona cea mai apropiată de altar, în partea de Nord, iar în Sud ar fi trupul celei de-a doua soții. Au fost găsite într-adevăr, aproape de altar, structuri din cărămidă care atestă că acolo au existat sarcofagele regale. Tot acum s-au găsit și bucăți de vitralii, bucăți din arhitectura bisericii și obiecte de metal.
Cercetarea în zonă este produsul unui proiect româno-maghiar de identificare a mănăstirii cisterciene Egreș și a forturilor anexe pe baza izvoarelor scrise. Suportul material pentru lucrările din zonă a fost din fonduri ale Guvernului Ungariei, de aproximativ 700.000 de euro, bani care vor fi folosiți și la cercetările de anul viitor. Lucrările pe suprafața de la Igriș au fost posibile datorită Fundației Yolanda, coordonată de Banffy Farkas, căruia îi aparține terenul, dar și Primăriei Sânpetru Mare, care au permis valorificarea unui drum al localității. Consiliul Județean Timiș a adus o contribuție de aproximativ 200.000 lei.
„Este al patrulea an când Muzeul Național al Banatului împreună cu colegii din Ungaria, mai exact cu achipa arheologului Major Balazs, care ne-au fost alături de la început. Săpătura a descoperit lucruri deosebite mai ales în acest an și sper că și anul viitor vom continua. Va fi un punct de atracție în viitor, iar la terminarea săpăturilor dorim să facem aici un punct muzeal, pentru că importanța istoriei comune este mare.”, a declarat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.
„Anul acesta folosesc doar cuvinte laudative la adresa muncii noastre defășurate aici la Igriș și la descoperirile făcute în acest an. Am săpat cu scopul de a stabili planimetria bisericii mănăstirii Egreș și am săpat în strada și am găsit absida principală a bisericii, care este de formă pătrată și avea două contraforturi și 2 absidiole atât în Nord, cât și în Sud, la fel și treptele spre altar. Consider că am adus o contribuție deosebită la istoria artei medievale și arheologiei medievale din România și Ungaria, pentru că ceea ce am găsit este diferit față de ce apare la planimetria altor biserici sau mănăstiri cisterciene. Mă bucur de colaborarea cu cei din Ungaria, alături de care din 2013 formăm o echipă adevărată. Greul a fost dus de tinerii coordonați de Major Balazs, niște tineri admirabili, iar arheologia maghiară medievală este pe mâini bune datorită acestor tineri.”, a declarat Daniela Tănase, arheolog și coordonatoarea săpăturilor de la Igriș.
„Mulțumesc colaborării fructuoase cu Muzeul Național al Banatului, care a dus la aceste descoperiri minunate. Săpăturile din acest an au condus la stabilirea planimetriei acestei biserici speciale, care ulterior vor duce la descoperirea mormintelor familiei regale.”, spune Major Balazs, doctor arheolog.