Meșteri tradiționali sunt așteptați să participe la un atelier care se va desfășura în județul Timiș. Mai precis, între 6 iunie și 10 iulie, are loc prima etapă de restaurare a bisericii de lemn din Povergina, care a fost distrusă în urma unui incendiu.
Asociația Biserici Înlemnite anunță că se pregătește o nouă ediție a Școlii de conservare a patrimoniului cultural. Așadar, în perioada 6 iunie – 10 iulie, se va desfășura un atelier al meșteșugurilor tradiționale la biserica de lemn arsă din Povergina.
„Atelierul meșteșugurilor tradiționale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina va avea drept obiective continuarea și dezvoltarea școlii multidisciplinare de restaurare desfășurate în jurul bisericii de lemn din Crivina de Sus (2013-2019)”, transmit organizatorii.
La atelier vor participa meșteri pietrari și meșter dulgheri restauratori/conservatori – formatori ai echipei Biserici Înlemnite, meșteri invitați din partea muzeului ASTRA – Sibiu, meșteri tineri (ucenici), tineri care doresc să învețe meșteșugul tradițional, studenți și cadre didactice de la specializările arhitectură și conservare/restaurare a componentei artistice.
„Timp de cinci săptămâni, ne-am propus realizarea primei etape de conservare/restaurare, respectiv, intervențiile necesare asupra corpului bisericii păstrat în urma incendiului, după cum urmează: refacerea fundației în tehnica zidăriei uscate din piatră de carieră (fără beton); înlocuirea tălpilor degradate cu tălpi noi, realizate prin cioplirea buștenilor de gorun care au fost tăiați la începutul lunii martie 2022; înlocuirea elementelor de la nivelul cosoroabelor, degradat în incendiu, cu elemente cioplite manual (prelucrate în tehnică originală de meșteșug); realizarea unei părți de șindrila de stejar, horjită, cu care se va acoperi biserica și o parte din scândurile tăiate manual la joagăr, pentru finisaje”, informează Asociația Biserici Înlemnite.
În total, vor fi înlocuite 41 de elemente structurale din lemn de diferite dimensiuni și geometrii din corpul bisericii. Potrivit organizatorilor, o provocare este realizarea elementelor curbe, pentru care au fost aleși arbori crescuți curb, asemeni modului în care au fost aleși și prelucrați arborii la ridicarea bisericii.