FOTO În curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timișoara s-a aprins badnjakul!

Dacă luni dimineața, creștinii ortodocși de rit nou au mers la biserică pentru slujba de Bobotează, seara, cei de rit vechi au mers la vecernia din Ajunul Crăciunului. Cum în Timișoara, vorbim în principal despre etnicii sârbi, s-a respectat din nou tradiția aprinderii badnjakului (stejarul).

Tradițional, deja la ora 17, în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii, s-a dat foc la badnjak. Deși, teoretic, sârbii obișnuiesc să dea foc unui trunchi de stejar, de la acest obicei se mai face rabat. Așa a fost și de data aceasta, când s-a dat foc la mai multe scânduri. Cum 6 ianuarie a fost pentru multă lume prima zi lucrătoare a acestui an, totodată și ziua când studenții au revenit la cursuri, iar gerul a fost destul de năprasnic, în curtea bisericii din centrul orașului nu s-au adunat decât câteva zeci de persoane. Flăcările au stârnit însă entuziasmul copiilor, fericiți să participe la ceva inedit.

Vecernia tradițională în Ajunul Crăciunului de rit vechi a început la scurt timp după aprinderea badnajkului. Aceste slujbe mai au loc în Timișoara și la bisericile ortodoxe de rit vechi din cartierul Mehala, dar și din Piața Traian. Flăcările după arderea stejarului semnifică purificarea de păcate. Tradiție spune că cu cât badnajkul arde mai tare, cu atât Dumnezeu este mai îndurător. La plecare, cei care au participat la vecernie pleacă acasă cu legături de crenguțe de stejar, legate cu paie. Dacă stejarul reprezintă tăria, paiele au legătură cu ieslea în care s-a născut Mântuitorului.

Sărbătorile ortodoxe pe rit vechi sunt ținute cu 13 zile mai târziu de către cei cu origini ruse, ucrainene, sârbe, dar și de către cei din Republica Moldova. în 13 ianuarie, sârbii din Timișoara vor petrece și sparge pahare la Revelion.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/