Grijile fundamentale ale vieţii, dezbătute în lumea cărţilor, la Librăria Diverta!

explo 1000x200

Întâlnirile din cadrul Librăriei Diverta devin din ce în ce mai interesante. Ultima acţiune de seară a cuprins un dialog pe o temă utilă în viaţa de zi cu zi, şi anume „Grijile fundamentale din punct de vedere existenţial”.

Sub acest generic, un grup de tineri a uitat de grijile cotidiene şi s-a relaxat în urma discuţiilor purtate cu doctorul psihoterapeut Loredana Vîşcu din municipiul Reşiţa. Aceştia au expus cele patru griji existenţiale, iar alegerea a vizat izolarea şi fuziunea ca antidot. Întâlnirea de la Diverta s-a dovedit a fi activă în condiţiile în care participanţii s-au concentrat foarte serios asupra mecanismelor fiziologice care intervin în situaţia respectivă. S-a pus accentul, de asemenea, pe goana după relaţii, fuga de a nu fi singuri după terminarea unei relaţii şi, în acelaşi timp, beneficiile care pot fi în momentul în care o persoană accceptă izolarea existenţială.

Dacă avem ceva comun cu toţii aceasta este moartea şi singurătatea, adică izolarea existenţială de care nu putem fugi niciodată. Noi am încercat să facem referire la relaţiile pe care tinerii le-au avut, la momentele de despărţire de după relaţie sau în care sunt în prezent. Sunt interesante iluminările pe care le au în momentul în care se exprimă aceştia şi o altă faţetă pe care nu credeau că pot să o aibă în asemenea griji existenţiale. În general, aceste teme sunt pline de interes şi cum să nu fie în condiţiile în care sunt problemele noastre de zi cu zi şi mai ales esenţa noastră ca oameni: de a fi responsabili, de a fi în fuziune, de a ne căuta sensul şi de a nu mai fugi de moarte, că oricum ne ajunge din urmă”, a declarat psihoterapeutul Loredana Vîşcu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157644085276015″]

Tema care se referă la moarte, teama de moarte, la izolare, singurătate şi nevoia de fuziune pentru a diminua izolarea, libertatea şi asumarea responsabilităţilor, dar şi sensul vieţii într-o lume fără sens le-a prins bine tinerilor prezenţi la întâlnire, aceştia arătându-se interesaţi de subiectul în sine.

A fost o temă bine aleasă, pentru că oamenii sunt în relaţii de când se nasc şi până când părăsesc pământul şi atunci cam ai nevoie să ştii ce se întâmplă cu tine, când eşti părăsit sau cum e când părăseşti, dar şi când ai nevoie de momentele de singurătate”, a explicat o reşiţeancă.

A fost interesantă tema, având în vedere că toată lumea se confruntă cu relaţii şi cu probleme în ziua de azi. Am ascultat ce s-a vorbit s-a părut util şi interesant”, a adăugat o altă participantă.