FOTO. Funcționarii de la Prefectura Timiș, în stradă pentru salarii mai mari

1

Angajații Prefecturii Timiș au întrerupt lucrul, joi, între orele 10 și 11, în semn de protest față de salariile mici pe care le încasează. Prefectul Mihai Ritivoiu a declarat că sprijină demersul colegilor lui, în condițiile în care, spre exemplu, un consilier superior din instituție câștigă la fel precum un șofer angajat în consiliul județean. 

Din cele aproximativ 40 de posturi din organigrama Prefecturii Timiș doar 35 sunt ocupate. Restul sunt vacante de o perioadă lungă de timp, din cauză că nivelul salarial este unul foarte scăzut, comparativ cu alte instituții publice.

Nivelul salarial scăzut este principalul motiv pentru care angajații prefecturii au ieșit, joi, în fața Palatului Administrativ. Pentru o oră și-au întrerupt activitatea.

„Este o grevă de avertisment. Protestăm pentru egalizarea salarială, modificarea Legii nr.53/2017. Avem salarii foarte, foarte mici. De exemplu, salariul de încadrare în Instituția Prefectului este de 1.920 lei, fiind sub salariul minim național care este de 2.250 lei. Consider că nu ar fi un impact bugetar atât de mare dacă ne-ar aduce salariile la nivelul consiliilor județene sau alte instituții care au salarii ca instituțiile centrale. (…) Un consilier superior aici are un salariu de aproximativ 4.200-4.300 lei net, cu 25 de ani de muncă, iar la consiliul județean un consilier superior are 6.500 lei net. Un consilier asistent are 2.500-2.700 lei, iar la CJT – 3.800 de lei. Un consilier superior de la noi are același salariu cât un șofer de la consiliul județean.”, a declarat Abu Awwad Hazem, consilier la Prefectura Timiș.

3

„E vorba de discriminarea salarială față de celelalte categorii de funcționari publici. Nu suntem noi prea vizibili, uneori suntem confundați cu cei de la consiliul județean, ba de la primărie. Dar suntem prezenți cam în toate domeniile vieții din județul Timiș. Când sunt inundații suntem prezenți în măsurile care se iau pentru prevenirea pierderilor de vieți omenești; când e secetă suntem prezenți, dar nu suntem vizibili, în prevenirea pierderilor economice; în pandemie – când se deschid centre de vaccinare, când se organizează activități de vaccinare mobile. Poate asta e chestiunea: că nu suntem vizibili și de aceea am fost, poate, dați la o parte. Eu sunt personal contractual, nu sunt funcționar public, dar avem colegi care lucrează – și e muncă de responsabilitate – și au salariul unei persoane care lucrează în mall. Și asta nu poate să meargă mai departe, pentru că această discriminare salarială poate să ducă la scăderea capacității de funcționare a acestei instituții: personalul bine pregătit pleacă la instituții unde remunerația este mai generoasă, iar persoane din privat care au venit aici nu au rezistat mai mult de 6 luni pentru că e o activitate complexă.”, Adrian Mirescu.

4

„Sunteți cu noi, domnule prefect?” Ritivoiu: „Întotdeauna”

Prefectul de Timiș a afirmat că susține protestul colegilor.

„Eu susțin demersul dânșilor de a încerca să obțină niște drepturi elementare pornind de la premisa că corpul prefectural este unul bine pregătit, care are niște salarii, a rămas această bulă de 1.500 de oameni în admijnistrația publică cu niște salarii absolut derizorii. Acești oameni au o mare responsabilitate în munca lor, pornind de la fondul funciar și terminând cu hotărârile autorităților locale. Suntem foarte mulți care depindem de ei și e nedrept ca ei să aibă salariul mic. Pe lângă frustarea de a veni și a munci pe bani puțini, înseamnă că și colegi de-ai lor pleacă în alte instituții sau că nu mai are cine să vină aici pe aceste salarii mici și asta automat complică toată activitatea prefecturii.”, a declarat Mihai Ritivoiu.

CITEȘTE ȘI: Angajații Prefecturii Timiș intră în grevă din cauza salariilor mici 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/