FOTO Fritz: TM2023 va fi un eșec dacă nu rămâne nimic în urmă. Discuții la Timișoara despre finanțarea publică a proiectelor culturale

52193107300 86df0ee614 c

În contextul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, luni a fost organizată o dezbatere cu privire la finanțarea publică a proiectelor culturale, la Cinema Victoria. „Capitala Culturală va fi, cel puțin pentru mine, considerată un eșec, chiar dacă va produce știri frumoase și artificii la anul, dacă nu rămâne nimic în urmă”, a afirmat Dominic Fritz.

Un eveniment important a avut loc luni la Timișoara. La Cinema Victoria, Centrul de Proiecte din cadrul Primăriei Timișoara a organizat o conferință intitulată „Finanțarea publică a proiectelor culturale, în contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”. La eveniment au participat reprezentanți ai Primăriei Timișoara, ai Consiliului Județean Timiș, dar și din partea Ministerului Culturii, care au dezbătut ore în șir despre modalitățile de finanțare a proiectelor culturale.

52192883154 f47170f0a1 c

Ne dorim foarte mult, noi, ca Centru de Proiecte, să ne îmbunătățim propriul sistem de finanțare și facem asta într-un mod deschis, colaborativ și printr-un schimb de experiență. Mecanismul nostru de finanțare are ca model Administrația Fondului Cultural Național și încearcă să se uite la toate inițiativele care folosesc acest cadru legislativ. Anul acesta am pus la vedere fondul cultural de urgență și până acum am finanțat câteva urgențe culturale”, a explicat Alexandra Rigler, directorul Centrului de Proiecte din cadrul Primăriei Timișoara.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a vorbit despre cum instituția finanțează inițiativele culturale și cum a luat ființă Centrul de Proiecte.

Noi ne-am confruntat aici, în Timișoara, cu o situație în care cultura era finanțată într-un mod politizat. Am avut de a face cu o oarecare vulgarizare a culturii și cu o lipsă de calitate. De aceea ne-am hotărât destul de repede să încercăm să construim o nouă instituție. Până atunci, finanțările erau date prin Casa de Cultură, care era cumva o struțo-cămilă. Și am spus haideți să separăm lucrurile, să construim o nouă instituție prin care să derulăm toate finanțările nerambursabile. Și așa s-a născut centrul de proiecte, care acum sărbătorește un an și pot să spun că sunt mândru de ce a reușit într-un timp foarte scurt această echipă de la zero. Tocmai a revoluționat și încă revoluționează felul în care finanțăm cultura în Timișoara”, a afirmat Dominic Fritz.

De asemenea, primarul Timișoarei a explicat faptul că este important ca proiectele culturale finanțate de instituție să aibă un impact în comunitate și să crească calitatea vieții locuitorilor. Totodată, potrivit edilului-șef, proiectele culturale trebuie și să fie sustenabile.

Vrem ca proiectele să fie sustenabile și spun asta și în contextul Capitalei Culturale, care clar că este o șansă uriașă pentru Timișoara. Dar Capitala Culturală va fi, cel puțin pentru mine, considerată un eșec, chiar dacă va produce știri frumoase și artificii la anul, dacă nu rămâne nimic în urmă. Este important ca ceea ce finanțăm să aibă o sustenabilitate și o gândire pe termen lung”, a precizat Dominic Fritz.

52192638743 c43696c881 c

Totodată, primarul Timișoarei a amintit faptul că nu-și dorește ca sectorul independent să ajungă să devină unul dependent de banii publici și nici să fie susținută o cultură a gratuității totale. Edilul-șef nu a ratat nici ocazia de a ataca Consiliul Județean Timiș.

Consiliul Județean Timiș a avut o zi de evaluare pentru câteva sute de proiecte culturale, unde este clar că cineva, undeva, probabil știe ce vrea să finanțeze și ce nu. Noi ne asumăm că nu există nicio listă prestabilită, prin asta încurajăm oamenii să vină înspre noi și în același timp spunem că nu există bani pentru toată lumea și nu vrem să dăm la fiecare guriță câte o bombonică. Vrem să ducem cultura în locuri în care nu a mai ajuns, pentru că credem foarte mult că prin cultură putem schimba societatea. Eu am încredere în cultură”, a explicat Dominic Fritz.

Printre cei care a luat cuvântul s-a numărat și Adela Popa, șef Birou Cultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, care a precizat faptul că „în anul 1996 a început CJ Timiș seria finanțărilor. De atunci lucrurile s-au schimbat, modalitățile de finanțare au fost îmbunătățite. Față de Consiliul Local Timișoara, care acordă astfel de finanțări pentru cultură, considerăm că, fiind consiliu județean, avem datoria morală să susținem mai mult județul, decât orașul, așa că am dezvoltat anumite tematici de finanțare”.

52191607437 bd722c0d70 c

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/