FOTO Focar de infecție la Timișoara! Mormane de gunoaie aruncate ilegal și apoi îngropate

mormane4

Un focar de infecție a fost descoperit de polițiștii locali în zona Mehala din Timișoara. Pe o suprafață de 1,7 hectare, la marginea orașului, au fost aruncate în mod ilegal mormane de gunoaie, iar apoi îngropate pentru a nu fi descoperite.

Mobilizare în rândul polițiștilor locali din Timișoara după ce, la începutul acestei săptămâni, a fost primită o sesizare cu privire la faptul că pe un teren aflat la marginea orașului, în zona Mehala, se găsește o groapă ilegală de gunoaie. Imediat, oamenii legii, în frunte cu noul șef al Poliției Locale Timișoara, s-au deplasat la fața locului și au descoperit că mormane de deșeuri erau îngropate pe un teren cu o suprafață de 1,7 hectare. Parcela se află în apropiere de terenurile pe care 128 de tineri le-au primit gratuit de la primărie pentru a-și ridica o casă.

Sunt cantități impresionante de deșeuri atât din construcții, cât și deșeuri menajere sau asimilabile. Din primele verificări, am reușit să-l identificăm pe unul dintre constructori, care se pare că se scăpa cumva de deșeurile astea predându-le unei firme neautorizate. În cursul zilei de astăzi a fost deja sancționat constructorul cu 40.000 lei. Am reușit să identificăm până la ora asta firma care prelua deșeurile și le îngropa, le aducea, le abandona în zona asta. Au fost invitați la sediu pentru lămurirea situației și cu siguranță că vom lua măsurile legale. Vom sancționa o dată pentru preluarea și procesarea fără autorizație de mediu, amenzile sunt destul de mari, merg undeva la 7.000 lei, cu 4.000 lei pentru depozitare, în primă instanță, plus o să dispunem un termen rezonabil ca să predea tot ce este aici unui operator autorizat să prelucreze deșeurile”, a declarat Attila Hajdu, noul șef al Poliției Locale Timișoara, care a realizat o vizită la fața locului, miercuri.

Acesta a precizat că în zilele următoare se va încerca identificarea tuturor constructorilor care au apelat la firma care a depozitat în mod ilegal gunoaiele pe terenul din zona Mehala.

mormane5

Totodată, la groapa de gunoi ilegală s-a deplasat și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care le-a solicitat constructorilor, și nu numai, să nu mai apeleze la firme găsite pe Internet pentru a scăpa de gunoaie.

Ce vedem aici este o groapă de gunoi ilegală. Mă tem că nu este singura în Timișoara, dar este o practică ce trebuie să se oprească și transmit un semnal foarte clar tuturor celor care comit astfel de ilegalități că s-a terminat cu aceste lucruri. Vom amenda, ne vom folosi de toate pârghiile de care dispunem prin Poliția Locală, dar fac apel și la Garda de Mediu să ia în serios atribuțiile lor și să nu mai permită ca astfel de lucruri să se întâmple în Timișoara. Ca să fie foarte clar, oricine are deșeuri, are o obligație să predea aceste deșeuri unei firme autorizate. Nu ajunge să suni pe Olx și să vină cineva și să aducă aceste deșeuri undeva fără să existe trasabilitate. Orice firmă care preia aceste deșeuri trebuie să aibă o autorizație, trebuie să arate că are unde să depună aceste deșeuri. Ce se întâmplă aici nu este legal. Noi presupunem că aici s-au făcut poate și peste 100.000 euro bani tocmai pentru că nu s-au respectat normele legale, la un preț mult sub piață”, a afirmat Dominic Fritz.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Edilul șef a mai precizat faptul că acest focar de infecție din zona Mehala are efect asupra sănătății timișorenilor.

Aceste lucruri trebuie să se oprească. Am avut o discuție cu noul director al Poliției Locale, iar Poliția Locală va întări în perioada următoare aceste controale. Fac un apel și la populație: vă rog frumos să sesizați dacă știți de astfel de gropi de gunoi, să putem lua măsuri”, a adăugat Dominic Fritz.

mormane6

mormane3

mormane2

mormane1

banner maxagro