FOTO. Fete căzute în capcana prostituției! Grupul infracțional care opera pe piața sexului a fost destructurat de DIICOT și autoritățile din Marea Britanie

Trafic de minori, proxenetism, spălare de bani și trafic de persoane în Caraș-Severin și alte județe din țară! Grupul infracțional racola tinere din România și le trimitea să se prostitueze în Marea Britanie, Irlanda, Scoția și Germania. Procurorii DIICOT au pus capăt activității, care a început încă din 2009.

DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat 32 de percheziții domiciliare în colaborare cu serviciile din Marea Britanie. În România, 23 de percheziții au avut loc din numărul total în județele Ilfov, Călărași și Caraș-Severin. Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălare de bani.

Gruparea era activă din 2009 și a început pe raza Bucureștiului și a județului Ilfov. În acea perioadă, 28 de persoane racolau femei și fete provenite din familii defavorizate, cu venituri mici sau dezorganizate. Victimele erau atrase de opulența membrilor grupării, care le făceau diverse promisiuni cu scopul de a le exploata în România până împlineau 18 ani. După majorat, ajungeau pe piața de sex din Irlanda, Marea Britanie, Scoția și Germania. Au existat și excepții în cazul unor minore care erau trimise la prostituție cu documente false de identitate pentru a ascunde vârsta reală.

Victimele erau atrase de minciuni cum că vor câștiga suficienți bani pentru a achiziționa diverse bunuri mobile și imobile dacă se vor prostitua. Casele, apartamentele și mașinile urmau să fie deținute cu partenerii lor de viață. În timp, rețeaua infracțională s-a extins și pe teritoriul Marii Britanii și a altor țări europene. Racolările de tinere era permanent și totul se desfășura sub atenția liderilor grupului. Bunurile cumpărate nu erau pe numele membrilor grupării. Aceștia se foloseau de rude sau apropiați pentru a face tranzacțiile în scopul de a păstra activitatea infracțională ascunsă. Gruparea era organizată ierarhic, liderul fiind cel care monitoriza activitățile și percepea fiecărui membru o taxă de protecție.

La percheziții s-au ridicat diverse sume de bani, patru autoturisme de lux, documente, înscrisuri și telefoane mobile. Autoritățile din România au semnat în februarie 2019 un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team) cu omologii din Marea Britanie. Scopul acordului a fost de a obține o abordare integrată a investigației transfrontaliere și de a eficientiza schimbul de material probator privind persoanele bănuite. „Documentarea activității infracționale, precum și cooperarea judiciară internațională au fost efectuate cu sprijinul Eurojust, Police Scotland – National Human Trafficking Unit, Europol și al Biroului Atașatului de Afaceri Interne al MAI din cadrul Ambasadei României la Londra. La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane, iar alte trei persoane bănuite de apartenență la grupare și șapte complici cu activitate infracțională în Marea Britanie au fost reținuți de autoritățile britanice”, transmite Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/