FOTO. Expoziție comună a artiștilor români și sârbi la Novi Sad, orașul care a preluat anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii

novi sad 7
Cuib de vise 1000x100

Festival de arte la Novi Sad. Fundația Interart Triade și Galeria Bel Art au prezentat, la sfârșitul săptămânii, expoziția 3E: Ecology, Ethics, Aesthetics. Deschiderea a a avut loc la galeria Rajko Mamuzić, iar evenimentul face parte din programul festivalului Danube Dialogues 2022. Expoziția va putea fi vizitată până în 8 august. 

„Danube Dialogues” este un festival internațional al artelor vizuale din regiunea Dunării, care promovează arta contemporană, identitatea culturală și colaborarea dintre artiști. Festivalul organizat la Novi Sad numără peste 500 de artiști, istorici de artă, critici și curatori din 14 țări din regiunea macro-dunăreană, oferind o perspectivă mozaicată, extrem de interesantă, ce asociază medii diferite – de la formele tradiționale de expresie, la manifestări experimentale inovatoare asupra tendințelor actuale de artă din această regiune europeană. Festivalul încurajează dialogul deschis între culturi, stabilind punți solide peste granițe.

novi sad 1

Printre artiștii care se regăsesc în cadrul manifestării se numără Nona Inescu, Lea Rasovszky și Cristian Răduță, în dialog artistic cu Happy Trash, Adrienn Ujhazi, Nemanja Milenković, Vesna Tokin și Radomir Knežević.

novi sad 2

sorina

STPT job 1000x200

„Vorbeam de un pod dunărean care leagă în mod simbolic două orașe. Ceea ce a reușit să creeze acest festival a fost o comunitate artistică care poate să dialogheze, care descoperă valori comune, care descoperă faptul că dincolo de limbă, granițe, istorie care uneori ne separă, între artiști există o limbă comună care este aceea a autenticității expresiei lor artistice. De șapte ani noi creăm o comunitate unică artistică care împărtășește valori, care anul acesta se leagă de valorile de etică, ecologie și estetică, făcând din actul artistic această legătură între etică și ecologie ca măsură umană, a valorilor noastre interioare. Ecologia nu se referă doar la raportul nostru cu natura, ci și la ecologia sinelui, a persoanei, a umanității însăși și cred că acesta este rolul artei, de a privi în noi înșine și de a le lăsa artiștilor această capacitate să privească în ei înșiși.”, a spus Sorina Jecza, președintele Fundației Triade.

Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

„Am intrat în linie dreaptă și noi pentru anul viitor, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, ca Novi Sad și ne bucurăm să fim prezenți aici. Suntem aici pentru a vă felicita pentru ce ați reușit până acum în acest an al capitalei culturale, dar și pentru a contribui cu artiștii și colegii noștri de la Fundația Triade la succesul acestui eveniment. Este o dovadă de colaborare fructuoasă acest proiect, de-a lungul anilor, și iată că a ajuns la a 10-a ediție în care artiști din România și Serbia colaborează și sunt convins că această colaborare va continua și anul viitor la Timișoara.”, a declarat Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Invitații din România au participat și la un tur al orașului Novi Sad organizat de Fundația Novi Sad 2022 Capitală Culturală. Anul acesta, la Novi Sad se desfășoară 500 de proiecte culturale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/