Un apel anunță o bombă pe Aeroportul Internațional Timișoara. Se produce explozia. Forțele de intervenție intră în alertă. Acestea au fost elementele ce au stat la baza unui amplu exercițiu pentru simularea unei situații de urgență.
„Scenariul pregătit de echipa de management al crizei a pornit de la premisa în care, după aterizarea unei aeronave, echipajului i se solicită să schimbe traseul de rulare și să oprească la locul izolat de parcare, în contextul în care la nivelul aeroportului a fost primită telefonic o amenințare cu bombă, îndreptată împotriva aeronavei respective. În timpul rulajului la sol, dispozitivul a fost declanșat și s-a produs o explozie în cala de bagaje a aeronavei. După intervenția imediată a echipelor de salvare și a celor de stingere a incendiului, focul a fost anihilat, iar pasagerii au fost evacuați de urgență și transportați într-o zonă fără pericol”, a transmis Aeroportul Timișoara.
Situația de urgență a fost anunțată prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (112), iar la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost luată decizia de a activa Planul roșu de intervenție.
Toate instituțiile abilitate să intervină în astfel de situații au reacționat cu promptitudine, iar la fața locului au fost mobilizate fortele proprii de interventie ale aeroportului, cu autospeciale de stingere a incendiului cu apă și spumă, alături de echipe de la SRI, ISU, SMURD, Jandarmerie, Poliție, Procuratură, care au intervenit cu personal și mijloace specifice fiecarei instituții în parte.
Echipajele medicale au realizat triajul și acordarea primului ajutor medical, pasagerii fiind ulterior împărțiți pe categorii, în funcție de gravitatea traumelor suferite. Pasagerii care au necesitat spitalizare au fost transportați cu ambulanțele la Spitalul Județean de Urgență.
Jandarmeria a avut rolul de a securizare și de protecție a zonei din jurul aeronavei.
Poliția a fluidizat traficul autospecialelor și a mașinilor de intervenție pe traseul spre și dinspre oraș. Tot poliția a dat suport pentru protecția zonei în care s-a desfășurat acțiunea și pentru conservarea probelor care urmau să fie analizate de serviciul criminalistic din cadrul IPJ Timiș.
Conform reglementărilor de specialitate, astfel de acțiuni sunt organizate din doi în doi ani, pentru a testa capacitățile de reacție a instituțiilor și modul de interacțiune și de cooperare.
Exercițiul de simulare s-a încheiat fără incidente, iar traficul aerian programat în același interval de timp nu a fost perturbat.