[FOTO] Exerciții de salvare în Munții Țarcu și Muntele Mic!

Mai multe victime au fost salvate în aceste zile din zona montană a Caransebeșului, după ce s-au aventurat fără echipament corespunzător în zone periculoase de pe Țarcu și Muntele Mic. Victimele au fost preluate cu elicopterul SMURD și aduse cu troliul în bune condiții pe aeroportul din Caransebeș, unde li s-au acordat primele îngrijiri medicale. Acesta este scenariul unui film care nu a avut loc în realitate, dar pentru care medicii specialiști SMURD trebuie să fie pregătiți.

Pe Aeroportul Caransebeș s-au desfășurat, zilele trecute, cursuri de pregătire a specialiștilor de pe SMURD în salvarea montană.

Potrivit medicului Gabriela Bratosin, specialist în cadrul SMURD București, la training au participat trei medici avansați de la Mureș și trei din București. Exercițiul s-a desfășurat în cadrul proiectului REGA-SMURD Air Rescue Project, etapa a IV-a și ultima, care are ca obiectiv realizarea unui impact de durată asupra profesionalismului, calitatea și siguranța operațiunii de salvare aeriană SMURD română.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157673326577332″]

La această etapă au fost invitați și reprezentanții Salvamont, pentru că se efectuează diferite metode de extracție a victimei din zona montană, atât pe verticală, cât și pe orizontală, conform REGA Serviciul de Salvare Aeriană Elvețiană, care a efectuat instruirea.

„Situații de criză sunt întâlnite în viața de zi cu zi, de aceea trebuie să fim pregătiți în orice moment. Acum trei ani, în Piatra Craiului, o participantă la maraton a căzut într-o zonă periculoasă și am acordat primul ajutor, după care am extras victima pe troliu cu elicopterul. Și acum două săptămâni în Bușteni am fost cu un elicopter mai mare și am extras victima pe saltea, o altă metodă de salvare”, ne-a declarat Gabriela Bratosin, medicul specialist de pe SMURD.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/