FOTO. Dragobete a ajuns în avans la „Mircea Eliade”

dragobete
Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

Pentru că astăzi elevii sunt în vacanță, sărbătoarea a fost bifată în avans la Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița.

Dragobetele a fost sărbătorit cu o săptămână înainte la Colegiul Național „Mircea Eliade”. Seria activităților dedicate sărbătorii tradiționale românești va continua și la începutul săptămânii viitoare, când elevii reîncep activitatea și se dă startul săptămânii „Școala altfel”.

O activitate de anvergură, a cărei organizare a început încă din octombrie, este „Sub semnul lui Dragobete”, care a ajuns la ediția a XII-a, și devenit proiect educativ regional, figurând în calendarul Ministerului Educației. Colegiului Național „Mircea Eliade” din Reșița i s-au alăturat unități de învățământ din Arad, Alba, Timiș, Mehedinți, iar acum include și un concurs de creație literară pe tema dragostei, concurs desfășurat pe trei secțiuni: poezie, proză, eseu. (Organizator: Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița, parteneri: Colegiul Național de Informatică Arad, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Școala Gimnazială Eșelnița, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timişoara, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, precum și multe alte instituții de învățământ care au aderat pe parcurs la proiect).

dragobete eliade resita (2)

Conform tradiției proiectului, eliadiștii din clasa a IX-a A (anul acesta – secția filologie bilingv), au primit ca împrumut de la Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin un set de cărți, versuri scrise de poeți reșițeni și din Banat: Ion Chichere, Costel Stancu, Liubița Raichici, Octavian Doclin, Olga Neagu, Nicolae Sârbu, Nicolae Irimia, Iacob Roman, Christian Bistriceanu, Costel Simedrea, Iulian Barbu etc. Aceste volume au fost parcurse de cititorii din clasa a IX-a care astfel au avut prilejul să se familiarizeze cu limbajul poeziei contemporane mai puțin accesibil publicului larg, dar și să cunoască opera autorilor din imediata noastră apropiere. Au selectat apoi versurile de dragoste care le-au atras atenția, iar aceste citate au fost tipărite de către Biblioteca Județeană pe semne de carte.

dragobete eliade resita (4)

Vineri, 17 februarie, elevii s-au deplasat la Centrul de Carte „Banatica” al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, unde le-au fost prezentate secțiile bibliotecii și condițiile de înscriere. Acolo, în prezența bibliotecarilor (Marja Filca și Vera Stigelbauer), dar și a reprezentanților Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (Angelica Herac), s-a vorbit deschis despre importanța păstrării tradițiilor românești, despre ce înseamnă Dragobetele și ce reprezintă sărbătoarea Sfântului Valentin. Apoi elevii au împărțit în centrul orașului semne de carte – semne de iubire, pe care au fost tipărite versurile de dragoste selectate de ei.

dragobete eliade resita (3)

muzeu tm oct 2024

O altă activitate populară fost organizată și în acest an de Consiliul Elevilor CNMER. Elevii de liceu au realizat un panou de Dragobete cu citate despre iubire și au inițiat un concurs de declarații de dragoste. De asemenea, în colaborare cu bilbioteca școlii, au realizat un colț pentru fotografii cu simboluri legate de sărbătoarea iubirii la români.

De asemenea, clasa a XI-a C a pregătit o expoziție de Dragobete, „PIXELART”, cu lucrări realizate la orele de artă plastică. E o expoziție care îmbină tradiția (motive populare cusute) cu modernitatea (pixelii de la calculator), demonstrând că nimic nu e nou sub soare, totul se repetă, important e să știm să ne întoarcem oricând la adevăratele valori ca să le putem recunoaște.

dragobete traditie

„Dragobetele – sărbătoarea primăverii și a iubirii la români” este activitatea care se va desfășura luni, în 27 februarie. Este realizată la clasele a VI-a unde elevii vor cunoaște legenda Dragobetelui și diferitele variante regionale, vor evidenția importanța acestei sărbători vechi și vor alcătui un panou cu simboluri ale primăverii și iubirii.

Alte activități dedicate sărbătorii Dragobetelui s-au desfășurat și vor mai avea loc în aceste zile la Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița, accentul căzând pe ideea importanței tradițiilor și cultivarea unei atitudini pozitive, de prețuire a valorilor românești.

dragobete eliade resita (5)

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/