FOTO Două mori de apă din Banat, puse în valoare cu ajutorul a zeci de voluntari

mori6

Mobilizare uriașă într-un sat din județul Caraș-Severin, în acest sfârșit de săptămână. Peste 60 de voluntari și-au unit forțele cu scopul de a pune în valoare cele două mori din zona de sus a localității Ilidia, în cadrul unei acțiuni organizată de Asociația Acasă în Banat.

Un loc din județul Caraș-Severin are mari șanse să devină o adevărată atracție turistică a zonei. Este vorba de satul Ilidia, care aparține de comuna Ciclova Română, în care se află două mori de apă, în zona de sus. În acest sfârșit de săptămână, Asociația Acasă în Banat a organizat o acțiune cu scopul punerii în valoare a celor două mori, în care au fost implicați peste 60 de voluntari.

mori8

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Încă de la primele ore ale dimineții, ne-am apucat serios de treabă. Primăria Ciclova Română ne-a susținut cu un buldo-excavator, o camionetă și o echipă faină de oameni muncitori, care au tras tare pentru a amenaja drumul de acces spre mori. Cu ajutorul utilajului greu, în câteva ore au fost extrasă de pe malul râului o cantitate impresionantă de moloz și gunoaie adunate în zeci de ani, pentru a readuce zona din jurul apei la frumusețea ei naturală. Tot perimetrul din jurul morilor a necesitat o curățare amplă a vegetației, desființarea unui fost staul de capre năpădit de buruieni, toaletarea copacilor și strângerea gunoaielor. Cu multă muncă am curățat și reparat un zid de piatră de peste 100 metri, care dă un farmec deosebit locației. O echipă de voluntari s-a ocupat de canalul de aducțiune a apei, care a trebuit decolmatat, pe alocuri lățit sau reparat, reușind să acopere cei peste 300 metri de canal, astfel că la finalul lucrării debitul de apă a crescut considerabil, suficient pentru ca morile să macine din nou”, au informat reprezentanții ONG-ului timișorean.

Voluntarii au acordat o atenție deosebită și celor două mori de apă. Astfel, acestea au fost curățate, lemnul tratat și s-au realizat numeroase lucrări de reparații și amenajări care să le pună în valoare. La finalul zilei, în urma efortului depus de voluntari, zona în care se află cele două mori de apă din Ilidia s-a schimbat radical.

mori10

mori9

mori7

mori5

mori4

mori3

mori2

mori1

banner 970 x 250