„Împreună pentru copiii noștri” se intitulează cel mai cunoscut program de educație non-formală organizat în Caraș-Severin, prin care peste 720 de copii beneficiari, mai bine de 100 de formatori și voluntari implicați în proiect vor participa pe timpul vacanței de vară la 16 tabere educaționale organizate în mai multe localități din județ.
14 dintre tabere, intitulate „Tabăra din inima satului” (TDIS), au loc în mediul rural și două în mediul urban, numite „Tabăra din inima familiei” (TDIF).
Programul se va desfășura în perioada 15 iunie – 3 septembrie 2022, în prima parte a verii urmând să se desfășoare 10 tabere TDIS, după următorul program: Mehadia (15-19 iunie), Ticvaniu Mare-Secășeni (18-22 iunie), Moniom (24-28 iunie), TDIF Bocșa (26-30 iunie), Borlova (30 iunie-4 iulie), Teregova (1-5 iulie), Potoc (4-8 iulie), Vărădia-Mercina (6-10 iulie), Bucova-Băuțar (11-15 iulie), Cărbunari (11-15 iulie).
După o lună de pauză, programul va continua cu următoarele 6 tabere TDIS: Marga (16-20 august), Grădinari-Greoni (17-21 august), Măureni (22-26 august), TDIF Oravița (27-31 august), Poiana Buchin (29 august – 2 septembrie), Sichevița (30 august – 3 septembrie).
Și în acest an, conceptul de tabere TDIS propune copiilor o serie de ateliere în context non-formal și interactiv: educație pentru viață, dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, ateliere artistice, jocuri, concursuri și seri tematice, precum și ateliere de formare duhovnicească. Toți copiii participanți vor primi kitul taberei, alcătuit din: tricou, mapă, broșură și pix, precum și premii constând în diplome și cărți.
Proiectul implementat cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, episcop al Caransebeșului, este derulat prin intermediul Departamentului de Tineret al Episcopiei, cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și al partenerilor locali, respectiv parohiile, unitățile de învățământ și autoritățile locale din cele 16 localități care vor găzdui taberele în vacanța mare. De asemenea, beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin și a altor parteneri, precum: Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, Centrul de Tineret Moniom și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”.
Participă la susținerea activităților de tabără, peste 100 de voluntari, formați pe parcursul ultimelor luni, în cadrul programului. Coordonatorul rețelei de voluntari, Anita Radics, a precizat: „Ne-am pregătit mult pentru acest nou început de TDIS, pe care l-am așteptat cu nespus de multe emoții. Și acum avem emoții, ne gândim constant dacă nu am uitat anumite aspecte sau detalii care țin de buna organizare a echipelor, atelierelor și a activităților noi pe care le-am adus în program, dar și de gestionarea echipelor de copii în sine, pentru că, aflându-ne la cea de-a patra ediție de TDIS, putem spune că în cele 29 de tabere pe care le-am organizat până acum, am văzut lucruri și ne-am confruntat cu diverse situații care ne-au provocat să acționăm în moduri diferite față de cum am fi făcut-o până acum. Pentru noi, vara începe abia acum, pentru că de acum începem să o simțim cu adevărat. Din 2019, verile noastre chiar dacă au însemnat mai multă muncă, au ajuns să fie confundate cu taberele și chiar, putem spune, să nu concepem ca o vacanță de vară să o putem trăi fără TDIS. Ne așteaptă o vară lungă, plină și suntem convinși că frumoasă. Ne-am pus în rucsac, cu toții, câte aproximativ 700 de zâmbete și mii de amintiri și iată-ne că mergem să le împărțim fiecărui copil, timp de trei luni de zile”.
Coordonatorul programului „Împreună pentru copiii noștri”, preotul Mihai Cătălin Ciucur a ținut să precizeze: „Suntem recunoscători tuturor celor care și în acest an au făcut posibilă organizarea taberelor în comunitățile lor – preoților din parohiile noastre, dascălilor din comunitățile gazdă, reprezentanților administrațiilor și instituțiilor județene și locale partenere în cadrul proiectului, oamenilor de bine care sprijină acest proiect, precum și părinților care sunt alături de noi în acest demers. De asemenea, aducem mulțumirea noastră formatorilor și voluntarilor noștri, membri ai ATOR Banatul de Munte, care sunt resursa noastră cea mai de preț și care, prin modelul vieții lor sunt, cu adevărat, aluatul cel puțin care „dospește toată frământătura”. Invităm pe toți cei care, într-un fel sau altul, sunt parte din acest proiect – copii și tineri beneficiari, părinți, parteneri locali, voluntari, oameni de bine sau reprezentanți ai instituțiilor partenere – să primească TDIS în viața lor cu inima deschisă și cu dorința ca, împreună, să fim acea schimbare pe care ne-o dorim astăzi în lume. O schimbare în care noi credem și pentru care am gândit acest proiect de suflet și pentru suflet, menit să aducă speranță, mângâiere și sens. Punând în centrul preocupărilor noastre rugăciunea, suntem convinși că, prin rânduiala lui Dumnezeu, TDIS va aduce și în acest an lumină și bucurie în sufletele curate ale copiilor și tinerilor noștri, după cuvântul Mântuitorului care ne îndeamnă pe toți: «Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții»”.
De menționat că tot în cadrul proiectului educațional „Împreună pentru copiii noștri” este programat să se desfășoare și Festivalul de tradiții populare „De prin zestrea Banatului”, care se va avea loc la Reșița în data de 24 septembrie, precum și Gala TDIS, la Caransebeș, în 10 decembrie.
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic, a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică...
Proaspătul președinte al Consiliului Județean Timiș a explicat, imediat după preluarea noii funcții, de ce nu s-ar putea transforma într-un baron local. Alfred Simonis a fost întrebat de jurnaliști...
CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice, pe 14-15 noiembrie, 2024
Tel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281