FOTO. Dealul Golului, tot mai gol? Cum explică autoritățile tăierile de lemn din ultima vreme?

untitled design set 970x90 px

Mai multe fotografii transmise de un cititor Express de Banat dezvăluie o imagine deloc plăcută în Dealul Golului din Reșița. Copacii puși la pământ creează revoltă, dar totul este perfect legal!

Sesizările privind tăierea copacilor din Dealul Golului au ajuns și la Primărie Reșița. Administrația locală susține că a sesizat, la rândul său, Garda de Mediu şi Garda Forestieră. Totodată, au fost trimiși la locul exploatării polițiștii locali. Aceștia au constatat că pădurea exploatată se află în patrimoniul Ocolului Silvic Reşiţa, în subordinea Direcţiei Silvice Caraş-Severin, iar ordinul de exploatare a fost dat în urma câştigării unei licitaţii de exploatare derulate de Direcţia Silvică. De asemenea, ne mai transmite Primăria Reșița, lucrătorii poliției locale au găsit nereguli cu privire la depozitarea masei lemnoase.

„Pentru nerespectarea amplasamentului şi distrugerea păşunii aflate pe domeniul public al municipiului Reşiţa a fost aplicată sancţiunea de 3.500 de lei, cu obligativitatea aducerii suprafeţelor distruse la starea iniţială şi eliberarea terenului ocupat ilegal. În acelaşi timp, facem demersuri la instituţiile abilitate pentru a verifica cadrul legal în care se desfăşoară exploatarea”, mai transmite administrația locală.

Nu există niciun motiv de îngrijorare, spune însă Ion Tabugan, cel care a revenit în fruntea Direcției Silvice Caraș-Severin în luna decembrie. Nu poate fi vorba despre nicio rea intenție și cu atât mai puțin despre o activitate ilegală a instituției pe care o conduce, ne-a asigurat fostul deputat. „Ieri a fost Garda Forestieră acolo și a verificat, împreună cu șeful de Ocol. Este în afara oricărui parc, fiind la a treia tăiere. Deci în urmă cu 20 de ani a fost prima tăiere, iar tăierile se fac la intervale de 7-8 ani. Suprafața este regenerată în proporție de 85%, adică avem puieți de la cei mai mici, până la puieți de 60-70 cm, până la arbori de 4-5 metri, pentru că e tăiere de racolare. Au fost respectate toate amenajamentele și reglementările în vigoare. Amendă a luat firma care exploatează, care a licitat prin septembrie, eu am venit abia în 21 decembrie. A luat amendă pentru că a lăsat utilajele în loc nepermis. Dacă se va dori să facem în jur un cordon verde, eu întotdeauna am fost foarte deschis în a promova zonele verzi. Acum pare un pic dezolant, dar în 3-4 ani va exploda creșterea, cu 1,5 metri pe an. A trecut pe acolo un turist și s-a alarmat, dar nu e cazul”, dă asigurări Ion Tabugan.

Brantner 1000x100px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/