Impresionanta clădire din Piața Mărăști, aflată în semi-paragină de ani buni, va fi redeschisă publicului larg între 4 mai și 30 noiembrie, pentru evenimente legate de Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
Cazarma U se transformă în anul Capitalei într-o spectaculoasă galerie de artă organizată de Fundația Triade și Attila Kim & Architects. „După sculptură/Sculptură după” înseamnă patru expoziții permanente și alte patru invitate, ședințe de dezbateri și programe educaționale cu peste 70 de artiști relevanți pentru toate formele de sculptură.
„Orice loc poate să prindă viață, dacă îi dai viață. Așa că atunci când spunem «După sculptură/Sculptură după», spunem implicit că există viață continuă. Există un organism care crește și care primește un suflu vital ori de câte ori noi avem entuziasm, avem iubire, avem ceva ce dă viață (…). Și e vorba de acest amplu proiect care nu e al meu, l-am primit moștenire, sculptura în Casa Jecza e o moștenire de familie, iar această moștenire de familie trebuie să trăiască. De aceea am dorit să arătăm vitalitatea acestui gen de artă: sculptura.”, a declarat Sorina Jecza, inițiatoarea proiectului.
Fiecare cameră din Cazarma U, de la toate etajele, găzduiește câte un obiect de artă, în cadrul evenimentului. Uriașa galerie de artă va adăposti obiecte realizate de mai bine de 70 de artiști.
„La etajul superior este un pasaj, un loc de observație a întregului spațiu, un fel de promenadă a sculpturii. Etajul întâi este pentru expozițiile permanente, care vor sta de acum până la sfârșit de noiembrie, iar la parter am împărțit spațiile în mai multe funcțiuni. O parte sunt ale partenerilor noștri care au la rândul lor proiecte foarte ambițioase; ei nu s-au mulțumit să fie doar sponsorii și susținătorii noștri, pentru investiția lor tot o idee de crez și de suflet este, așa că fiecare și-a făcut un spațiu. De asemenea, vom avea parteneri care vor avea expoziții temporare, de sine stătătoare, de mai scurtă durată. Tot la parter avem trei clădiri dedicate experiențelor făcute de artiștii rezidenți.”, a explicat Sorina Jecza.
„Nu aș zice că suntem într-o ruină. Este doar o clădire nefolosită. După anii în care clădirea a fost închisă, am dorit să scoatem în evidență spațiile frumoase și generoase ale ei. (…) În Occident e la modă ca asemenea clădiri istorice, abandonate, să prindă viață prin artă. Cel mai bun exemplu este Arsenale din Veneția, care este una dintre locațiile principale a Bienalei de la Veneția, dar peste tot în Europa și în lume putem găsi expoziții de artă, temporar sau permanent, care ocupă asemenea spații. Rolul lor este de a redeschide și a reintroduce în circuitului public aceste spații care sunt foarte valoroase din punct de vedere arhitectural, dar și al memoriei unui oraș.”, a declarat arhitectul Attila Kim, al doilea curator al expoziției „După sculptură/Sculptură după”.
În cadrul aceluiași proiect, la Cazarma U va funcționa și o librărie a celor de la „Două Bufnițe”, un spațiu educațional pentru copii și o inedită cramă.
„Arta, sculptura este binevenită aici, iar vinul este și el o artă, dar și o licoare magică pentru artiști, le dă inspirație. Vom avea și noi două surprize. Vom deschide aici, la subsolul Cazarmei U, un spațiu, va fi o premieră pentru România, nu o să vă zic mai multe, o să vă invit în cursul lunii iunie să experimentați aceste ateliere senzoriale.”, a spus Narcis Georgiu, de la Cramele Recaș.
Totodată, Universitatea Politehnica va avea o expoziție permanentă cu Spotlight Heritage. De asemenea, Fundația Triade a realizat un parteneriat cu organizatorii CODRU Festival care, până în luna noiembrie, se vor ocupa de evenimentele care se vor desfășura pe scena montată în spațioasa curte a Cazarmei U.
Cazarma Vienei (Cazarma U) a fost ridicată în 1752, reconstruită pe trei nivele în 1849, după asediul cetății. În anul 1923, aici a funcţionat Şcoala Militară de Artilerie, apoi spațiul a devenit un depozit. În timp, aici s-a dorit ridicarea unui mall, apoi a unui hotel, însă deocamdată imobilul nu a fost valorificat.