FOTO. Biserica din Ersig, o binecuvântare! Cel mai vechi lăcaș de lemn din Caraș-Severin a renăscut!

biserica ersig (2)

Biserica de lemn de la Ersig este cea mai veche de acest fel din Caraș-Severin, dar vârsta ei exactă nu e cunoscută. Ceea ce se știe cu siguranță este că ea va dăinui mult timp de acum înainte datorită restaurării de care a avut parte în 2022.

Un act din urmă cu aproape un secol preciza că lăcașul „este zidit în 1713, an ce se află inscripționat pe stâlpul de lemn al peretelui din Sfânta Biserică”. Numai că însemnul a dispărut odată cu renovarea din anul 1979, așa că singura inscripție vizibilă care poate să îi certifice vechimea e cea care face referire la anul 1767, scoasă la iveală după curățarea iconostasului.

biserica ersig (3)

Lăcașul cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” e construit în tehnica „în căței” („în stobori”, în graiul local), adică pornește de la o structură de stâlpi prinși în tălpi și cununi. Pereții din lemn sunt căptușiți cu lut frământat cu paie, iar acoperișul e din șindrilă, cu un turn realizat în stil baroc vienez.

biserica ersig (5)

Este una dintre puținele biserici care au scăpat de incendiul turcesc din timpul războiului ruso-turc, iar astăzi se pregătește să îi întâmpine din nou pe oameni, printr-un proiect de restaurare în valoare de 3,8 milioane de lei (3,7 milioane de lei – fonduri nerambursabile).

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

biserica ersig (1)

Proiectul, finalizat în vara acestui an, a fost implementat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

biserica ersig (4)

biserica ersig (6)

biserica ersig (7)

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/